Sałatka z bobem i fasolką szparagową
Lato to zdecydowanie czas sałatek. Za oknem wysokie temperatury i nie mamy ochoty stać zbyt długo w kuchni. Przygotowanie sałatek jest bardzo proste, przygotuje je każdy, nawet ten mniej wytrawny kucharz.
Tym razem zapraszam Was na sałatkę z gotowanych warzyw. Ja gotuje je na parze, bo wtedy są najsmaczniejsze. Sałatka z bobem i fasolką szparagową będzie pysznym samodzielnym daniem lub dodatkiem do grillowanego mięsa. Może być podawana zarówno na ciepło, jaki i na zimno.
Sałatka z bobem i fasolką szparagową
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 500 g bobu
- 500 g zielonej fasolki szparagowej
- 50 g sera feta
- posiekany koperek
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczka musztardy
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- świeże zioła
Wykonanie:
Bób i fasolkę gotujemy na parze do miękkości. Od razu przelewamy zimną wodą lub wkładamy do lodu.
W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, musztardę, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i przyprawy.
Bób obieramy ze skórki, fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy warzywa z sosem, posypujemy pokruszona fetą i świeżymi ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz