Sałatka z bobem i fasolką szparagową


zielony-bob-fasolka-szparagowa


Lato to zdecydowanie czas sałatek. Za oknem wysokie temperatury i nie mamy ochoty stać zbyt długo w kuchni. Przygotowanie sałatek jest bardzo proste, przygotuje je każdy, nawet ten mniej wytrawny kucharz.

Tym razem zapraszam Was na sałatkę z gotowanych warzyw. Ja gotuje je na parze, bo wtedy są najsmaczniejsze. Sałatka z bobem i fasolką szparagową będzie pysznym samodzielnym daniem lub dodatkiem do grillowanego mięsa. Może być podawana zarówno na ciepło, jaki i na zimno.


Sałatka z bobem i fasolka szparagowa



Sałatka z bobem i fasolką szparagową

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:

  • 500 g bobu
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • 50 g sera feta
  • posiekany koperek
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczka musztardy
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła

Wykonanie:

Bób i fasolkę gotujemy na parze do miękkości. Od razu przelewamy zimną wodą lub wkładamy do lodu.
W szklance mieszamy oliwę, sok z  cytryny, musztardę, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i przyprawy.
Bób obieramy ze skórki, fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy warzywa z sosem, posypujemy pokruszona fetą i świeżymi ziołami.




Komentarze