Zupa botwinka z ziemniakami
Zupa botwinka to jedna z moich ulubionych letnich zup. Najlepiej smakuje właśnie z małymi buraczkami i młodymi listkami. W domu jemy ją naprzemiennie z chłodnikiem. W tym roku planuję też zamknąć trochę botwinki w słoikach, żeby później delektować się jej smakiem. Wspaniale będzie otworzyć taki słoik jesienią czy zimą i poczuć zapach i smak lata.
Botwinka na blogu
Na blogu znajdziecie też inne inspiracje na to pyszne warzywo:
- botwinka na zakwasie buraczanym
- botwinka kiszona w maślance
- zupa botwinka z jajkiem
- chłodnik z kiszoną botwinką
Zupa botwinka z ziemniakami |
Zupa botwinka z ziemniakami
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
Składniki:
- 3 nóżki kurczaka
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- 1 1/2 litra wody
- pęczek botwinki z buraczkami
- szczypta kwasku cytrynowego
- 1 mały kubek śmietany (200 g)
- sól, pieprz
- koperek
- kilka młodych ugotowanych ziemniaków
Marchewkę,
pietruszkę i selera kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z
kurczakiem, zalewamy zimną wodą. Gotujemy około 40 minut.
Botwinkę
moczymy w zimnej wodzie i dokładnie płuczemy. Małe buraczki kroimy w
kostkę, wrzucamy do gotujących się warzyw, dodajemy kwasek. Po 4-5
minutach dodajemy pokrojone w paski liście botwinki. Gotujemy jeszcze
dosłownie chwilę. Przyprawiamy. W osobnej misce mieszamy śmietanę z
odrobiną zupy, wlewamy do garnka, mieszamy, wsypujemy koperek.
Zupę podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Zupę podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz