Ciasto kostka malinowa
Do ciasta z malinami chyba nie trzeba nikogo przekonywać, prawda? Nie wiem co jest w tych owocach, ale zawsze i ze wszystkim bosko smakują. Dziś zapraszam Was po przepis na obłędne ciasto kostka malinowa. Składa się z 4 warstw: biszkoptu, malinowej galaretki, kremu śmietankowego i herbatników. Powiem Wam, jest to połączenie idealne, ciasto jest lekkie i puszyste. To taka lekko odchudzona wersja malinowej chmurki.
Serdecznie Wam polecam zakasać rękawy i pójść do kuchni 💓, efekt WOW murowany!
Ciasto kostka malinowa |
Ciasto kostka malinowa
Czas przygotowania: 120 minut + czas oczekiwania
Proporcje na formę 24 x 24 cm
Składniki
Biszkopt:
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Galaretka malinowa:
- 2 malinowe galaretki
- 700 ml wrzątku
- 400 g malin
Masa śmietanowa:
- 400 ml kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 3,5 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- herbatniki
Wykonanie:
W misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy przez 5 minut, a następnie dodajemy po żółtku. Na koniec stopniowo dodajemy przesiane mąki, mieszając wszystko delikatnie łyżką.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika rzucamy na podłogę lub blat z wysokości ok. 40 cm. Dzięki temu biszkopt potem nie opadnie.
Gdy ciasto stygnie robimy galaretkę. Do miski wsypujemy galaretki i dodajemy wrzątek, mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Gdy galaretka wystygnie chowamy ją lodówki, do momentu, aż zacznie tężeć.
Maliny układamy na biszkopcie i zalewamy galaretką. Chowamy do lodówki, aż stężeje.
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody, odstawiamy na 10 minut, po czym bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofali. Mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę z mascarpone ubijamy w misce na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier puder i cienka strużką chłodną żelatynę. Miksujmy do połączenia składników. Masę przekładamy na galaretkę, wyrównujemy i układamy herbatniki.
Ciasto chowamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Inspiracja ilovebake.pl
Komentarze
Prześlij komentarz