Jogurtowe lody agrestowe

rozowe-lody-w-waflu

Letnie miesiące to idealny czas to robienie domowych lodów. Sezonowe owoce są na wyciągnięcie ręki, do tego śmietanka, jogurt czy mascarpone, nieco cukru i pyszny letni deser gotowy. 
Tym razem zapraszam Was na jogurtowe lody agrestowe. Do ich przygotowania użyłam ciemnego agrestu, ale ten jasny też doskonale się tutaj sprawdzi. Pamiętajcie tylko, że ilość cukru jest uzależniona od stopnia kwaśności agrestu, z którego zrobicie lody.

Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie też inne pomysły na domowe lody:

Jogurtowe lody agrestowe



Jogurtowe lody agrestowe

Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia
Składniki:
    • 250 g mascarpone
    • 150 g jogurtu greckiego
    • 100 g drobnego cukru, może trochę więcej, w zależności od tego jak kwaśny jest agrest
    • 250 g agrestu



    Wykonanie:

    Miska na lody powinna się mrozić przez 24 godziny, zanim zaczniemy robić lody. 
    Agrest blendujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy lodowej.
    Zimne mascarpone i jogurt ubijamy wraz z cukrem przez ok 10 minut, aż masa będzie napowietrzona. Masę przekładamy do maszynki do lodów i kręcimy przez około 40 minut. Po ok 20 minutach, gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy partiami agrest.
    Lody przekładamy do pojemnika, przykrywamy i wkładamy do zamrażarki na 5-6 godzin.
    Na godzinę przed jedzeniem pudełko z lodami przekładamy do lodówki, żeby nie były zbyt zmrożone, bo będzie się je ciężko nakładało.
     



    Komentarze