Zupa krem z cukinii
Sezon na cukinię ciągle w pełni. Cieszy mnie to niezmiernie, bo bardzo lubię to zielone warzywo. A ponieważ jest warzywem bardzo delikatnym, to idealnie sprawdzi się nam w wielu daniach i wspaniale skomponuje w innymi składnikami.
Tym razem przygotowałam z cukinii zupę krem. Poza cukinią nie dodawałam do niej innych warzyw, żeby ją zagęścić. Jest tylko przesmażona cebula, a dla podkreślenia aksamitności zupy śmietankowy topiony serek. Powiem Wam, że wyszło pysznie. Zupę podałam z fetą, ale idealnie będzie też pasował kozi ser. Ważne, żeby ser nie był mdły.
Zupa krem z cukinii |
Zupa krem z cukinii
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1000 g młodej cukinii
- 700 ml bulionu
- 1 duża cebula
- 1 topiony podłużny serek
- 200 g śmietany 18%
- masło do smażenia
- sól
- pieprz
- ser feta lub kozi
- świeże zioła
Wykonanie:
Cebule szklimy na rozgrzanym maśle. Do garnka wkładamy pokrojoną na małe kawałki cukinię, przeszkloną cebulę, serek topiony i wlewamy bulion. Gotujemy do miękkości warzyw. Zupę dokładnie blendujemy. Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami zupy i wlewamy do garnka, przyprawiamy. Podajemy z pokruszonym serem i świeżymi ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz