Czekoladowy dutch baby - pieczony naleśnik

pieczony-nalesnik-na-patelni-z-owocami

 

Czekoladowy dutch baby to kakaowa wersja klasycznego pieczonego naleśnika. Ten tradycyjny bardzo nam posmakował, ale postanowiłam go nieco urozmaicić i dodać właśnie kakao. Powiem Wam, że wyszło bardzo pysznie. Ta druga wersja też na stałe wejdzie do naszego menu. To idealna propozycja na śniadanie, przekąskę czy deser.


Czekoladowy dutch baby - pieczony naleśnik

 

Czekoladowy dutch baby - pieczony naleśnik

Czas przygotowania: 45 minut
Proporcje na patelnię o średnicy 27 cm
Składniki:
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • ulubione owoce
  • cukier puder
  • 2 łyżki greckiego jogurtu

 

 

Wykonanie:

W misce miksujemy  wszystkie składniki na naleśnik, oprócz masła. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto odstawimy na 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza wraz z żeliwną patelnią. Gdy się nagrzeje, na patelni kładziemy masło i rozpuszczamy je, smarując też boki naczynia. Wlewamy ciasto i pieczemy przez około 30 minut, aż naleśnik ładnie się zezłoci.
Po wyjęciu patelni z piekarnika na naleśniku kładziemy jogurt, owoce i oprószamy cukrem pudrem.

 

 

 


Komentarze