Czekoladowy dutch baby - pieczony naleśnik
Czekoladowy dutch baby to kakaowa wersja klasycznego pieczonego naleśnika. Ten tradycyjny bardzo nam posmakował, ale postanowiłam go nieco urozmaicić i dodać właśnie kakao. Powiem Wam, że wyszło bardzo pysznie. Ta druga wersja też na stałe wejdzie do naszego menu. To idealna propozycja na śniadanie, przekąskę czy deser.
Czekoladowy dutch baby - pieczony naleśnik |
Czekoladowy dutch baby - pieczony naleśnik
Czas przygotowania: 45 minut
Proporcje na patelnię o średnicy 27 cm
Składniki:
- 1 kopiasta łyżka masła
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 3 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Dodatkowo:
- ulubione owoce
- cukier puder
- 2 łyżki greckiego jogurtu
Wykonanie:
W misce miksujemy wszystkie składniki na naleśnik, oprócz masła.
Miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto odstawimy na 20
minut.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza wraz z żeliwną patelnią.
Gdy się nagrzeje, na patelni kładziemy masło i rozpuszczamy je, smarując
też boki naczynia. Wlewamy ciasto i pieczemy przez około 30 minut, aż
naleśnik ładnie się zezłoci.
Po wyjęciu patelni z piekarnika na naleśniku kładziemy jogurt, owoce i oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz