Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką
No i nadeszła Pani Jesień! Osobiście bardzo lubię te porę roku za mnóstwo pysznych sezonowych owoców i warzyw. W tym roku na pierwszy ogień idzie piękna i fioletowa węgierka. Można z niej między innymi zrobić przepyszne klasyczne powidła albo obłędne kruche ciasto z bezą.
A ja tym razem wykorzystałam je w bardzo prostym i znanym wszystkim przepisie. Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką wyszła przepyszna i zniknęła w oka mgnieniu, nie zdążyła nawet jeszcze do końca wystygnąć. Oznacza to tylko jedno, była baaardzo smaczna! I aż się dziwię, że przepis ten nie pojawił się na blogu wcześniej.
Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką |
Krucha tarta ze śliwkami
Proporcje na formę o średnicy 23 cm
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 duże jajo
- 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 2 łyżki tartej bułki
- 400 g śliwek węgierek
Kruszonka:
- 50 g masła
- 70 g cukru
- 100 g mąki
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
- Składniki na kruszonkę miksujemy i wkładamy do lodówki.
- Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestki.
- Na lekko podsypanym mąką blatem wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy nieco większej niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką, układamy śliwki posypujemy kruszonką.
- Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz