Orkiszowa tarta z kremem i figami

ciasto-z-bialym-kremem-i-owocami
Orkiszowa tarta z kremem i figami

Dziś na blogu kolejna odsłona pysznej kruchej tarty na słodko. Tym razem upiekłam ją z mąki orkiszowej. A w środku znalazł się delikatny krem zrobiony na bazie kremówki i mascarpone. Orkiszowa tarta z kremem i figami to idealny deser na ten jesienny czas, bo wykorzystujemy  w niej sezonowe produkty, czyli winogrona i figi, które teraz smakują najlepiej.

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


Orkiszowa tarta z kremem i figami


Krucha tarta z kremem i figami

Proporcje na foremkę o średnicy 23 cm

Składniki:

 Ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 130 g masła
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru

Krem:

  • 200 g kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 4  łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 winogronowa przezroczysta galaretka
  • winogrona
  • 1-2 figi

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
 
Na lekko podsypanym mąką blatem wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy nieco większej niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Ciasto powinno się upiec na lekko brązowy kolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Zimną kremówkę i mascarpone ubijamy w misce na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier. Masę wykładamy na tartę, wyrównujemy i chowamy do lodówki.

Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.
Figi kroimy w plasterki, winogrona na pół, dekorujemy nimi ciasto.
Gdy galaretka zacznie gęstnięć przekładamy ja na krem. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.




Komentarze