Orkiszowa tarta z kremem i figami
Orkiszowa tarta z kremem i figami |
Dziś na blogu kolejna odsłona pysznej kruchej tarty na słodko. Tym razem upiekłam ją z mąki orkiszowej. A w środku znalazł się delikatny krem zrobiony na bazie kremówki i mascarpone. Orkiszowa tarta z kremem i figami to idealny deser na ten jesienny czas, bo wykorzystujemy w niej sezonowe produkty, czyli winogrona i figi, które teraz smakują najlepiej.
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Orkiszowa tarta z kremem i figami |
Krucha tarta z kremem i figami
Proporcje na foremkę o średnicy 23 cm
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej
- 130 g masła
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 50 g cukru pudru
Krem:
- 200 g kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 winogronowa przezroczysta galaretka
- winogrona
- 1-2 figi
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy
folią spożywczą i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Na lekko podsypanym mąką blatem wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy nieco
większej niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy także jej boki na
wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Ciasto powinno się upiec na lekko brązowy kolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Zimną kremówkę i mascarpone ubijamy w misce na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier. Masę wykładamy na tartę, wyrównujemy i chowamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.
Figi kroimy w plasterki, winogrona na pół, dekorujemy nimi ciasto.
Gdy galaretka zacznie gęstnięć przekładamy ja na krem. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz