Wytrawna tarta z figami i fetą
Sezon na figi w pełni! Bardzo lubię te słodkie owoce. Kuszą nas swoim kształtem i pięknym kolorem. Wspaniale smakują zarówno na słodko, jak i na wytrwanie. Dziś zapraszam Was po bardzo prosty przepis na ich wykorzystanie. Wytrawna tarta z figami i fetą może być podana na ciepło, ale będzie też pyszna na zimno. Zjedzcie ją tak, jak najbardziej lubicie!
Wytrawna tarta z figami i fetą |
Wytrawna tarta z figami i fetą
Proporcje na formę o średnicy 23 cm
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
Nadzienie:
- 100 g pieczarek
- 2 czerwone cebule
- olej do smażenia
- 2 figi
- 2 jajka
- 200 ml gęstej śmietany 18%
- 50 g fety
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- gałązki świeżego tymianku
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Na lekko podsypanym mąką blatem wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy nieco
większej niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy, także jej boki na
wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Cebule kroimy w piórka, a pieczarki w plasterki. Cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, dodajemy pieczarki i smażymy razem przez 5 minut. Solimy i pieprzymy.
W misce mieszamy jajka, śmietanę, połowę pokruszonej fety, pieczarki z cebulą i przyprawy. Masę wylewamy na podpieczony spód. Figi kroimy w plasterki i układamy na wierzchu.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, aż masa się zetnie. Po upieczeniu posypujemy pokruszona feta i listkami świeżego tymianku.
Komentarze
Prześlij komentarz