Domowy koncentrat grzybowy
Sezon na grzyby cały czas w natarciu, a ja dziś mam dla Was pomysł na to co z robić z grzybami, żeby je fajnie zakonserwować na zimę, a w spiżarni mamy już zrobiony susz i słoiczki z marynowanymi prawdziwkami czy podgrzybkami. Otóż możemy przygotować domowy koncentrat grzybowy, zresztą opowiadałam o nim w programie Pytanie na Śniadanie. Koncentrat zamkniemy w słoiczkach, a potem go wykorzystamy do zup, zapiekanek, gulaszy czy innych potraw. Tutaj ogranicza Was tylko Wasza kulinarna wyobraźnia 😍. Koncentrat możemy także zamrozić w małych porcjach w plastikowych pudełeczkach lub małych torebkach foliowych.
Zobaczcie jak prosto można go przygotować.
Domowy koncentrat grzybowy |
Domowy koncentrat grzybowy
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 1 kg mieszanych grzybów
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Wykonanie
Cebule kroimy w drobniutką kostkę, szklimy ja na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy bardzo drobno pokrojone grzyby i smażymy razem z cebulą, aż do uzyskania gęstej masy. Jeśli to możliwe, to nie podlewamy wodą, grzyby same puszczą sok.
Jeśli lubimy gładką konsystencję grzyby blendujemy lub mielimy w maszynce. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Gorącą pastę przekładamy do czystych słoiczków i pasteryzujemy przez 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia i następnego dnia powtarzamy pasteryzację.
Komentarze
Prześlij komentarz