Tarta z grzybami

okraglke-ciasto-z-grzybami-i-kremem

Jesień i grzyby to nierozerwalny duet. Co roku przerabiam świeże grzyby na suszone - tutaj poczytacie jak suszyć grzyby - robię przetwory, ale także szykuję różne dania ze świeżych grzybów. Zawsze z ogromną przyjemnością wracam do klasycznej tarty z grzybami. Kruche ciasto, grzyby, cebula, śmietana i jajka. Bez zbędnych kombinacji.

Zapraszam po przepis i mam nadzieję, że ta tarta z grzybami też Wam posmakuje i wejdzie na stałe do Waszego jesiennego menu.

Tarta z grzybami

 

Tarta z grzybami 

Czas przygotowania: 90 minut

Proporcje na formę o średnicy 23 cm

Składniki

Ciasto kruche:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 
Farsz:
  • 300 g świeżych grzybów
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 3 jajka
  • 250 ml gęstej śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku


Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.

Na lekko podsypanym mąką blatem wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy nieco większej niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy, także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, formę wkładamy do lodówki.
 
Cebule kroimy w piórka, a grzyby w plasterki. Cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, dodajemy grzyby i smażymy razem przez 10 minut. Solimy i pieprzymy.  

W misce  mieszamy jajka, śmietanę, grzyby z cebulą i przyprawy. Masę wylewamy na ciasto.

Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut, aż masa się zetnie, a ciasto przyrumieni. Po upieczeniu posypujemy listkami świeżego tymianku.




Komentarze