Tarta z grzybami
Jesień i grzyby to nierozerwalny duet. Co roku przerabiam świeże grzyby na suszone - tutaj poczytacie jak suszyć grzyby - robię przetwory, ale także szykuję różne dania ze świeżych grzybów. Zawsze z ogromną przyjemnością wracam do klasycznej tarty z grzybami. Kruche ciasto, grzyby, cebula, śmietana i jajka. Bez zbędnych kombinacji.
Zapraszam po przepis i mam nadzieję, że ta tarta z grzybami też Wam posmakuje i wejdzie na stałe do Waszego jesiennego menu.
Tarta z grzybami |
Tarta z grzybami
Czas przygotowania: 90 minut
Proporcje na formę o średnicy 23 cm
Składniki
Ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
Farsz:
- 300 g świeżych grzybów
- 2 cebule
- olej do smażenia
- 3 jajka
- 250 ml gęstej śmietany 18%
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy
folią spożywczą i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Na lekko podsypanym mąką blatem wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy nieco
większej niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy, także jej boki na
wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, formę wkładamy do lodówki.
Cebule
kroimy w piórka, a grzyby w plasterki. Cebulę szklimy na rozgrzanym
tłuszczu na patelni, dodajemy grzyby i smażymy razem przez 10 minut.
Solimy i pieprzymy.
W
misce mieszamy jajka, śmietanę, grzyby z
cebulą i przyprawy. Masę wylewamy na ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz