Ciasto Murzynek

czekoladowe-ciasto-plastry
  

Ciasta murzynek nie trzeba chyba nikomu przedstawiać, prawda? Czy Wy też zaczynaliście swoja przygodę w kuchni właśnie od niego? Ja swoje pierwsze kulinarne kroki stawiałam w towarzystwie murzynka, wyjadając oczywiście przy okazji masę, która była przeznaczona na polewę😃.
Zostawiam więc Wam dziś przepis na to pyszna ciasto, które robi się bardzo łatwo, a efekt jest pycha i które swym smakiem i zapachem przenosi nas w czasy dzieciństwa.

Murzynek


Murzynek

Proporcje na keksówkę o dł. 30 cm

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 i 1/3 szklanki cukru 
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 4 duże jajka 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • orzechy do posypania


Wykonanie:

W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy tłuszcz. Dodajemy cukier, kakao i mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Białka oddzielamy od żółtek, żółtka dodajemy do wystudzonej masy, mieszamy. Odlewamy 1/3 szklanki, będzie to polewa na ciasto. Szklankę chowamy do lodówki, żeby masa stężała.

Do kakaowej masy dodajemy przesianą z proszkiem mąkę. 

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną masę. Delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż do suchego patyczka.

Gdy ciasto przestygnie oblewamy je polewą i posypujemy orzechami.





Komentarze

Prześlij komentarz