Ciasto Murzynek
Murzynek |
Murzynek
Proporcje na keksówkę o dł. 30 cm
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 3 czubate łyżki kakao
- 4 duże jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- orzechy do posypania
Wykonanie:
W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy tłuszcz. Dodajemy cukier, kakao i mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek, żółtka dodajemy do wystudzonej masy, mieszamy. Odlewamy 1/3 szklanki, będzie to polewa na ciasto. Szklankę chowamy do lodówki, żeby masa stężała.
Do kakaowej masy dodajemy przesianą z proszkiem mąkę.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną masę. Delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż do suchego patyczka.
Gdy ciasto przestygnie oblewamy je polewą i posypujemy orzechami.
Najlepsze i najszybsze.
OdpowiedzUsuń