Szynka z indyka z majerankiem
Dziś zapraszam Was po pyszny i łatwy do przygotowania przepis na idealną domową wędlinę. Często robię taką wędlinę w domu, głównie przy użyciu szynkowara. To bardzo praktyczny sprzęt służący do produkcji domowych szynek czy kiełbas. Zdecydowanie ułatwia ich przygotowanie, ja korzystam z niego już od lat. Tym razem miałam okazję użyć modelu z płaszczem wodnym i zakochałam się w nim od tak zwanego pierwszego wejrzenia.
Tak więc dziś, oprócz przepisu na szynkę z indyka z majerankiem, we wpisie znajdźcie także najważniejsze informacje o szynkowarze właśnie i o tym jak działa i jak przydatną funkcję pełni w naszym kuchennym gospodarstwie.
Szynka z indyka z majerankiem |
Co to jest szynkowar?
Szynkowar to urządzenie w którym możemy przygotować w domowych warunkach wędliny. Jest na tyle proste, ze poradzi sobie z nim każdy, nawet ten mniej doświadczony domorosły kucharz. Dzięki niemu uzyskamy wędliny zrobione z dobrej jakości mięsa, bez zbędnych wypełniaczy, ulepszaczy, konserwantów czy chemicznych dodatków. Sami decydujemy z jakiego rodzaju mięsa chcemy przygotować szynkę i jakich przypraw czy dodatków użyjemy.
Wyroby szynkowarowe nazywane są też prasowankami, bo urządzenie to
jest wyposażone w sprężynę, która prasuje mięsny wkład,
powodując, że pomiędzy jego warstwami nie ma powietrza, a gotowy
produkt nie kruszy się.
Mięso należy najpierw zamarynować lub zapeklować i dodać ulubione przyprawy. Potem umieszczamy je w plastikowym woreczku, przystosowanym wymiarami do naszego urządzenia, a następnie wkładamy do szynkowara. Mięso dociskamy sprężyną dzięki - niej mięso będzie zwarte - i zamykamy szynkowar. Odstawiamy go na 18-24 godziny w chłodne miejsce. Potem wkładamy urządzenie do garnka z kołnierzem wypłonionego do wskazanej wysokości wodą i parzymy w odpowiedniej temperaturze do danego rodzaju mięsa. Po tym czasie szynkowar studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na 18 godzin, aby szynka dobrze stężała i się nie kruszyła.
Szynkowar z płaszczem wodnym Browin
Szynkowar z garnkiem do parzenia w płaszczu wodnym, to idealny produkt do
przyrządzania mięs oraz potraw wegetariańskich bez konieczności
stosowania dodatkowego garnka. Takie rozwiązanie bardzo ułatwia
korzystanie z szynkowaru. Produkt przeznaczony jest do wyrobu pysznych,
parzonych wędlin domowym sposobem. Jest prosty w obsłudze i pozwala na
przygotowanie do 1,5 kg wyrobu mięsnego. Dzięki pojemnej komorze
przygotujemy w nim boczek, szynkę lub aromatyczne rolady. To specjalne naczynie służy do
przyrządzania soczystych mięs obiadowych oraz różnego typu wędlin i
potraw wegetariańskich - zdrowych i pozbawionych dodatków chemicznych.
Produkt nadaje się do każdego typu kuchenek.
Mocne punkty urządzenia:
- prosta obsługa pozwalająca z łatwością przygotować ulubione potrawy
- łatwy sposób na wzbogacenie domowego menu
- zachowanie wartości odżywczych i smakowych, które zwykle tracone są podczas tradycyjnego gotowania i smażenia
- dokładna kontrola temperatur dzięki dwóm termometrom
- brak konieczności dolewania wody dzięki zastosowaniu kołnierza
- płaszcz wodny pozwala unikać "przeparzenia" dolnej części wędliny, z racji na brak bezpośredniego kontaktu ze źródłem ciepła.
W skład zestawu wchodzi:
- garnek 4 L -dedykowany do wszystkich rodzajów kuchenek
- kołnierz
- szynkowar o pojemności 1,5 kg
- woreczki na wkład (10 szt.)
- dwa termometry - jeden do kontroli temperatury mięsa w szynkowarze, drugi do pomiaru temperatury wody.
Szynka z indyka z majerankiem
Czas przygotowania: 40 minut + czas marynowania i parzenia
Składniki:
- 1200 g fileta z udźca indyka
- 2,5 łyżeczki peklosoli
- 1 czubata łyżeczka cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu
Wykonanie:
Komentarze
Prześlij komentarz