Łosoś marynowany z tymiankiem
Łosoś marynowany z tymiankiem
Całkowity czas przygotowania: marynowanie 74 godziny, przygotowanie 30 minut
Składniki:
- 700 g świeżego łososia
- 500 ml wody
- 2 łyżki soli
- 100 g czerwonej cebuli
- ½ litra oleju
- 6 listków laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnkach
- kilka gałązek świeżego tymianku
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól i dokładnie mieszamy, aż sól się całkowicie rozpuści. Łososia kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm, zalewamy go solanką, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie łososia dokładnie odcedzamy.
Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem i studzimy.
Do szklanego słoja wkładamy warstwami kawałki łososia, cebulę i przyprawy. Zalewamy olejem, tak aby wszystkie produkty były nim przykryte. Słój odstawiamy do lodówki na co najmniej 48 godzin. Po tym czasie łososia przekładamy do salaterki, w którym będzie serwowany. Układamy na nim cebulę, tymianek i część przypraw.
Komentarze
Prześlij komentarz