Owsiane ciasteczka z kremem czekoladowym
Na ostatnią chwilę mam dla Was jeszcze jedną świąteczną propozycję. A nóż komuś jeszcze wpadnie w oko? Owsiane ciasteczka z kremem czekoladowym są pyszne, chrupiące i bardzo apetyczne. Możecie też je upiec z ciasta na pierniczki, jeśli Wam na przykład zostało i nie wiadomo co z nim zrobić 😁.
Owsiane ciasteczka z kremem czekoladowym
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 60 g brązowego cukru
- 60 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g drobnych płatków owsianych
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 100g czekolady mlecznej
- 2 łyżki mleka
- 20 g masła
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia się składników.
Płatki blendujemy w blenderze na mąkę. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Wsypujemy je do masy
maślanej, miksujemy, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i
owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po
tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno
ono mieć grubość ok. 3 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy parzystą ilość
kółek w 2 rozmiarach. Mniejsze kółka stworzą nam wierzchnią część ciastka. Wszystkie
kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka
powinny się delikatnie zezłocić. Po upieczeniu studzimy je na kratce.
Składniki
polewy umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
dokładnie mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy polewa zacznie
gęstnieć smarujemy nią większe kółka i przykrywamy tymi mniejszymi.
Komentarze
Prześlij komentarz