Owsiane markizy z kremem czekoladowo-orzechowym
Dziś znowu troszkę Was pokuszę świątecznymi słodkościami. Tym razem mam dla Was chrupiące owsiane markizy z kremem czekoladowo-orzechowym. Są obłędne! Uważam, że wszelkiego rodzaju ciastka i ciasteczka idealnie sprawdzają się na świątecznym stole, no i pięknie wyglądają 💗.
Owsiane markizy z kremem czekoladowo-orzechowym
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 60 g brązowego cukru
- 60 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g drobnych płatków owsianych
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 100 g czekolady mlecznej
- 3-4 łyżki mleka
- 2 łyżki mielonych orzechów
- 25 g masła
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia się składników.
W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Wsypujemy je do masy
maślanej, miksujemy, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i
owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po
tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno
ono mieć grubość ok. 4 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy
kółka o średnicy ok. 5 cm. Wszystkie
kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka
powinny się delikatnie zezłocić. Po upieczeniu studzimy je na kratce.
Składniki kremu umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
dokładnie mieszając. Dodajemy mielone orzechy i odstawiamy do przestudzenia. Gdy krem zacznie
gęstnieć przekładamy nim ciastka.
Komentarze
Prześlij komentarz