Owsiane markizy z kremem czekoladowo-orzechowym


kragle-ciastka-z-kremem-w-pudelku


Dziś znowu troszkę Was pokuszę świątecznymi słodkościami. Tym razem mam dla Was chrupiące owsiane markizy z kremem czekoladowo-orzechowym. Są obłędne! Uważam, że wszelkiego rodzaju ciastka i ciasteczka idealnie sprawdzają się na świątecznym stole, no i pięknie wyglądają 💗.

 

Owsiane markizy z kremem czekoladowo-orzechowym

Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Składniki:

  • 60 g brązowego cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g drobnych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Krem:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3-4  łyżki mleka
  • 2 łyżki mielonych orzechów
  • 25 g masła


Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia się składników.
W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Wsypujemy je do masy maślanej, miksujemy, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
 
Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno ono mieć grubość ok. 4 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy kółka o średnicy ok. 5 cm. Wszystkie kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka powinny się delikatnie zezłocić. Po upieczeniu studzimy je na kratce.
 
Składniki kremu umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej dokładnie mieszając. Dodajemy mielone orzechy i  odstawiamy do przestudzenia. Gdy krem zacznie gęstnieć przekładamy nim ciastka.



Komentarze