Piernik z powidłami i czekoladą

brazowe-ciasto-z-czekolada
Piernik z powidłami i czekoladą


Piernik z powidłami i czekoladą

Piernik staropolski to dla mnie kwintesencja świąt Bożego Narodzenia. To swego rodzaju rytuał, który powtarzam co roku: w połowie listopada zagniatam ciasto na ten dojrzewający piernik, a potem na około siedem dni przed Wigilią piekę go, a następnie po czterech dniach przekładam domowymi kwaśnymi powidłami. W tym roku postanowiłam go nieco zmodyfikować i zamiast samych powideł, do jego przełożenia użyłam też domowego kremu czekoladowego.

Inne piernikowe inspiracje na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na świąteczne pierniki. Aby przejść do wybranego przepisu należy kliknąć w wybrany link:

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 

Piernik z powidłami i czekolada


Piernik staropolski z powidłami i czekoladą

Czas przygotowania: 120 minut + czas dojrzewania

Składniki:

  • 250 g miodu
  • 1/2 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika lub 1,5 torebki "sklepowej" przyprawy do piernika. Kupując gotową mieszankę przypraw warto przeczytać jej skład, gdyż w w większości jej głównym  składnikiem jest mąką pszenna.

Krem czekoladowy

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki mleka
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 25 g masła

Dodatkowo: 

  • ok. 2 słoików powideł ze śliwek
  • włoskie orzechy

Polewa czekoladowa

  • 50 g masła
  • 45 g cukru pudru
  • 3 łyżki  mleka
  • 2 czubate łyżki kakao
  • orzechy


Wykonanie

Przygotowanie ciasta
  • W garnuszku umieszczamy cukier, miód i masło. 
  • Na wolnym ogniu, uważając, aby się nam nie przypaliło, podgrzewany, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
  • Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, wylewamy na nią gorącą masę. 
  • Gdy wszystko lekko przestygnie delikatnie wyrabiamy. 
  • W mleku rozpuszczamy sól, sodę oczyszczoną, dodajemy przyprawy i wlewamy do ciasta. 
  • Wbijamy jajka. 
  • Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto.
  • Tak wyrobione ciasto przekładamy do szklanej, ceramicznej lub glinianej misy, zakrywamy ściereczka, obwiązujemy sznurkiem lub gumką i chowamy w zimne miejsce (do piwnicy bądź lodówki)  na 4-6 tygodni. 
  • Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie.

Pieczenie ciasta
  • Przygotowane uprzednio ciasto wyjmujemy z lodówki i odstawiamy, aby się nieco ogrzało. 
  • Wyjmujemy je na omączony blat i dzielimy na trzy części. 
  • Wałkujemy na prostokąty o wymiarach ok. 20 x 26 cm. 
  • Każdy kawałek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20 minut.
  • Upieczone blaty studzimy, zawijamy w papier do pieczenia i lnianą ściereczkę, przenosimy w chłodne miejsce. 

Przekładanie piernika
  • Po czterech dniach piernik rozwijamy. 
  • Składniki kremu czekoladowego umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej dokładnie mieszając. 
  • Odstawiamy do przestudzenia, a następnie przekładamy blaty piernikowe: jedną warstwę powidłami, a drugą kremem czekoladowym.  
  • Przenosimy w chłodne miejsce i obciążamy.
  • Dzień przed Wigilią szykujemy polewę.
  • W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy masło się roztopi dodajemy kakao i cukier puder. Wszystko mieszamy i dalej lekko podgrzewamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa.
  • Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy.
  • Lekko przestudzoną polewą malujemy ciasto, a wierzch posypujemy orzechami.
 


Komentarze