Piernik z powidłami i czekoladą
Piernik z powidłami i czekoladą |
Piernik z powidłami i czekoladą
Piernik staropolski to dla mnie kwintesencja świąt Bożego Narodzenia. To swego rodzaju rytuał, który powtarzam co roku: w połowie listopada zagniatam ciasto na ten dojrzewający piernik, a potem na około siedem dni przed Wigilią piekę go, a następnie po czterech dniach przekładam domowymi kwaśnymi powidłami. W tym roku postanowiłam go nieco zmodyfikować i zamiast samych powideł, do jego przełożenia użyłam też domowego kremu czekoladowego.
Inne piernikowe inspiracje na blogu
- piernik last minute z kremem grysikowym
- piernik marchewkowy
- keks piernikowy
- piernik z powidłami i czekoladą
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Piernik z powidłami i czekolada |
Piernik staropolski z powidłami i czekoladą
Czas przygotowania: 120 minut + czas dojrzewania
Składniki:
- 250 g miodu
- 1/2 szklanka cukru
- 125 g masła
- 2 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika lub 1,5 torebki "sklepowej" przyprawy do piernika. Kupując gotową mieszankę przypraw warto przeczytać jej skład, gdyż w w większości jej głównym składnikiem jest mąką pszenna.
Krem czekoladowy
- 100 g czekolady mlecznej
- 3-4 łyżki mleka
- 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 25 g masła
Dodatkowo:
- ok. 2 słoików powideł ze śliwek
- włoskie orzechy
Polewa czekoladowa
- 50 g masła
- 45 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 2 czubate łyżki kakao
- orzechy
Wykonanie
- W garnuszku umieszczamy cukier, miód i masło.
- Na wolnym ogniu, uważając, aby się nam nie przypaliło, podgrzewany, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
- Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, wylewamy na nią gorącą masę.
- Gdy wszystko lekko przestygnie delikatnie wyrabiamy.
- W mleku rozpuszczamy sól, sodę oczyszczoną, dodajemy przyprawy i wlewamy do ciasta.
- Wbijamy jajka.
- Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto.
- Tak wyrobione ciasto przekładamy do szklanej, ceramicznej lub glinianej misy, zakrywamy ściereczka, obwiązujemy sznurkiem lub gumką i chowamy w zimne miejsce (do piwnicy bądź lodówki) na 4-6 tygodni.
- Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie.
- Przygotowane uprzednio ciasto wyjmujemy z lodówki i odstawiamy, aby się nieco ogrzało.
- Wyjmujemy je na omączony blat i dzielimy na trzy części.
- Wałkujemy na prostokąty o wymiarach ok. 20 x 26 cm.
- Każdy kawałek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20 minut.
- Upieczone blaty studzimy, zawijamy w papier do pieczenia i lnianą ściereczkę, przenosimy w chłodne miejsce.
- Po czterech dniach piernik rozwijamy.
- Składniki kremu czekoladowego umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej dokładnie mieszając.
- Odstawiamy do przestudzenia, a następnie przekładamy blaty piernikowe: jedną warstwę powidłami, a drugą kremem czekoladowym.
- Przenosimy w chłodne miejsce i obciążamy.
- Dzień przed Wigilią szykujemy polewę.
- W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy masło się roztopi dodajemy kakao i cukier puder. Wszystko mieszamy i dalej lekko podgrzewamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa.
- Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy.
- Lekko przestudzoną polewą malujemy ciasto, a wierzch posypujemy orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz