Sernik cappuccino na zimno
Sernik cappuccino na zimno |
Sernik cappuccino na zimno
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Proporcje na formę o średnicy 20 cm
Składniki
Spód:
- 180 g herbatników
- 65 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sernik:
- 500 g serka z wiaderka
- 330 g kremówki 30%
- 120 g cukru pudru
- 125 ml espresso
- 6 łyżeczek żelatyny
Galaretka kawowa
- 100 ml espresso
- 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
- kakao do posypania
Wykonanie
Składniki na spód ciasta dokładnie blendujemy, a następnie wykładamy na dno tortownicy, delikatnie dociskając masę do dna. Tortownicę wkładamy do lodówki.
Sześć
łyżeczek żelatyny wsypujemy do gorącego espresso i zostawiamy na 5 minut do namoczenia. Dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do przestygnięcia.
W misce miksujemy ser z cukrem, następnie dodajemy kremówkę i ubijamy, aż masa będzie puszysta. Na koniec dodajemy żelatynę z kawą, dokładnie miksujemy. Przelewamy na spód z ciastek i wkładamy do lodówki do stężenia.
1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w gorącym espresso (100 ml). Gdy przestygnie wylewamy ją na masę sernikową. Z powrotem chowamy do lodówki na co najmniej 5 godzin. Przed podaniem posypujemy kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz