Sernik królewski z rodzynkami
Sernik królewski z rodzynkami |
Sernik to ciasto, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Też tak uważacie? W naszym świątecznym menu zawsze jest wymieniony sernik i robimy go w różnych wersjach. Jedną z nich jest klasyczny sernik królewski, natomiast czasami pieczemy sernik królewski z rodzynkami i skórka pomarańczową.
I właśnie ten przepis przygotowałam dziś dla Was. Sernik jest bardzo delikatny i kremowy, a na wierzchu ma lekko chrupiącą warstwę ciasta kakaowego. Zapewniam Was, że bardzo szybko zniknie z talerzy, zarówno Waszych jak i Waszych gości. Pycha!
Sernik królewski z rodzynkami
Czas przygotowania:
Proporcja na formę o wymiarach 26 x 26 cm
Składniki
Ciasto kakaowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 170 g masła
- 2 jajka
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 180 g cukru
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
- 2 garści rodzynek królewskich
- 1 łyżka posiekanych skórek pomarańczowych
Wykonanie:
Komentarze
Prześlij komentarz