|
Tarta z grzybami i kiszoną kapustą |
Kiszona kapusta z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, postny bigos, drożdżowe paszteciki, czy też łazanki z kapustą i grzybami, a do tego aromatyczny czerwony barszcz na zakwasie - wiadomo, tych dań nie może zabraknąć na naszym bożonarodzeniowym stole. A ja mam dziś dla Was właśnie kapustę z grzybami, ale w nieco innym wydaniu.
Tarta z grzybami i kiszoną kapustą nie dość, że pięknie wygląda, to jeszcze idealnie nam zastąpi te klasyczne dania z grzybami i kapustą w roli głównej. No i możemy ją zrobić nieco wcześniej, a przed podaniem po prostu podgrzać w piekarniku.
Tarta z grzybami i kiszoną kapustą
Proporcje na formę o średnicy 26 cm
Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki
- 110 g masła
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 kopiasta łyżka gęstej śmietany
- 2 żółtka
Farsz:
- 40 g suszonych podgrzybków
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki mielonego jałowca
- mleko + odrobina oleju do pomalowania ciasta
Wykonanie:
Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie grzyby doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu przez 20 minut. Grzyby odcedzamy, zachowując wywar.
Kapustę odciskamy z soku. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Dorzucamy z grubsza posiekane grzyby i kapustę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 30 minut. Jeśli płynu będzie zbyt mało, dolewamy nieco wody.
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na co najmniej na godzinę do lodówki.
Z ciasta odkrawamy 1/4 i chowamy do lodówki. Na lekko podsypanym mąką blatem wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy nieco większej niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy na nie kapustę z grzybami i chowamy do lodówki.
Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykrawamy z niego gwiazdki, które układamy na kapuście. Malujemy mieszanką mleka i oleju, lekko dociskając gwiazdki do siebie, żeby się skleiły.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut, aż ciasto przyrumieni. Po upieczeniu posypujemy natką.
Nie podpiekamy ciasta przed wyłożeniem farszu? Np. z obciążeniem fasolą lub grochem?
OdpowiedzUsuńNie, ja nie podpiekam
UsuńŚmietana 18 czy raczej więcej %?
OdpowiedzUsuń