Terrina z łososia z zielonym groszkiem

biala-pasta-na-drewnianej-desce
 

Dziś w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie bierzemy na przysłowiowy ruszt łososia bałtyckiego. To bardzo zdrowa i pyszna ryba, która w kuchni daje nam mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o jego przygotowanie. A ponieważ jutro mamy Mikołajki postanowiłam Was zainspirować moim przepisem, który idealnie sprawdzi się jako przystawka podczas mikołajkowej kolacji. A przy okazji to super pomysł, aby wykorzystać ryby bałtyckie w daniach dla dzieci.

Terrina z łososia z zielonym groszkiem jest przepyszna, delikatna i bardzo kremowa. Pięknie wygląda na stole, a jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Tak więc bez zbędnych wstępów zapraszam Was serdecznie po przepis, zróbcie terrinę i zaskoczcie swoich domowników, nie tylko prezentami, ale też eleganckim daniem z rybą #naturalniebałtyckie  w roli głównej.  


Terrina  z łososia z zielonym groszkiem


Łosoś bałtycki


Jeden z najbardziej pożądanych gatunków ryb. Łosoś jest rybą drapieżną, dwuśrodowiskową (anadromiczną). Żyje w wodach czystych o wartkim nurcie. Tarło odbywa w rzekach, gdzie młode pozostają od roku do 3 lat. Roczny narybek charakteryzuje się widocznymi plamami po bokach ciała w ilości 8–13. W trzecim roku życia jako smolty (srebrzyste ubarwienie ciała bez jakichkolwiek plam) spływają do morza, by tam intensywnie żerować, osiągając długość do 150 cm i masę do 39 kg.

Mięso łososia jest ścisłe, tłuste, soczyste, pomarańczoworóżowe, ma wyrazisty smak, jest mało ościste. Przyrządza się je w piekarniku, na patelni, smaży, piecze, a także wędzi i je na surowo. Pysznie smakuje w różnego rodzaju sałatkach, zapiekankach, czy pastach do kanapek. Tworzy idealny duet z sosem śmietanowym i makaronem. Wspaniale też smakuje w zupie rybnej.




Terrina  z łososia z zielonym groszkiem

Czas przygotowania: 60 minut 

Składniki:

  • 450 g fileta łososia ze skórą
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku
  • 150 g serka kanapkowego śmietankowego
  • 2-3  łyżki soku z  cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sól
  • pieprz
  • kilka podłużnych plasterków ogórka  
  • świeży koperek



Wykonanie:

Oprószoną solą rybę gotujemy na parze prze 15 minut.

Gdy przestygnie zdejmujemy skórę i wraz ze śmietaną, serkiem i sokiem z cytryny blendujemy na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz, mieszamy.

Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody. Po 10 minutach, gdy napęcznieje delikatnie podgrzewamy ją w mikrofali (nie gotujemy). Gdy przestygnie wlewamy ją do masy łososiowej i miksujemy. Na koniec dodajemy zielony groszek i mieszamy.

Foremki (średnica 8 cm, wys. 4 cm) wykładamy plasterkiem ogórka i wypełniamy masą. Wkładamy do lodówki na co najmniej pięć godzin.

Przed podaniem terrinę delikatnie podważamy nożem i przekładamy na talerz. Ozdabiamy świeżym koperkiem.

 

 




 



Komentarze