Terrina z łososia z zielonym groszkiem
Dziś w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie bierzemy na przysłowiowy ruszt łososia bałtyckiego. To bardzo zdrowa i pyszna ryba, która w kuchni daje nam mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o jego przygotowanie. A ponieważ jutro mamy Mikołajki postanowiłam Was zainspirować moim przepisem, który idealnie sprawdzi się jako przystawka podczas mikołajkowej kolacji. A przy okazji to super pomysł, aby wykorzystać ryby bałtyckie w daniach dla dzieci.
Terrina z łososia z zielonym groszkiem jest przepyszna, delikatna i bardzo kremowa. Pięknie wygląda na stole, a jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Tak więc bez zbędnych wstępów zapraszam Was serdecznie po przepis, zróbcie terrinę i zaskoczcie swoich domowników, nie tylko prezentami, ale też eleganckim daniem z rybą #naturalniebałtyckie w roli głównej.
Terrina z łososia z zielonym groszkiem |
Łosoś bałtycki
Jeden z najbardziej pożądanych gatunków ryb. Łosoś jest rybą drapieżną, dwuśrodowiskową (anadromiczną). Żyje w wodach czystych o wartkim nurcie. Tarło odbywa w rzekach, gdzie młode pozostają od roku do 3 lat. Roczny narybek charakteryzuje się widocznymi plamami po bokach ciała w ilości 8–13. W trzecim roku życia jako smolty (srebrzyste ubarwienie ciała bez jakichkolwiek plam) spływają do morza, by tam intensywnie żerować, osiągając długość do 150 cm i masę do 39 kg.
Mięso łososia jest ścisłe, tłuste, soczyste, pomarańczoworóżowe, ma wyrazisty smak, jest mało ościste. Przyrządza się je w piekarniku, na patelni, smaży, piecze, a także wędzi i je na surowo. Pysznie smakuje w różnego rodzaju sałatkach, zapiekankach, czy pastach do kanapek. Tworzy idealny duet z sosem śmietanowym i makaronem. Wspaniale też smakuje w zupie rybnej.
Terrina z łososia z zielonym groszkiem
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 450 g fileta łososia ze skórą
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku
- 150 g serka kanapkowego śmietankowego
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki żelatyny
- sól
- pieprz
- kilka podłużnych plasterków ogórka
- świeży koperek
Wykonanie:
Oprószoną solą rybę gotujemy na parze prze 15 minut.
Gdy przestygnie zdejmujemy skórę i wraz ze śmietaną, serkiem i sokiem z cytryny blendujemy na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz, mieszamy.
Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody. Po 10 minutach, gdy napęcznieje delikatnie podgrzewamy ją w mikrofali (nie gotujemy). Gdy przestygnie wlewamy ją do masy łososiowej i miksujemy. Na koniec dodajemy zielony groszek i mieszamy.
Foremki (średnica 8 cm, wys. 4 cm) wykładamy plasterkiem ogórka i wypełniamy masą. Wkładamy do lodówki na co najmniej pięć godzin.
Przed podaniem terrinę delikatnie podważamy nożem i przekładamy na talerz. Ozdabiamy świeżym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz