Marynowany śledź na ostro z chili
Czy wiecie, że w kalendarzu nietypowych świąt 16 stycznia to dzień pikantnych potraw? Tego dnia koniecznie musi być ostro na talerzu. Ostra papryka, chili w różnych odmianach, czarny i biały pieprz, czosnek, chrzan i wasabi, to główni bohaterowie tego dnia. W kuchni Naturalnie Bałtyckie też nie może zabraknąć pikantnych smaków, więc specjalnie na tę okazję przygotowałam dla Was zdecydowanie charakterną rybę. Marynowany śledź na ostro z chili będzie idealną przekąską nie tylko 16-tego stycznia, ale także w każdą sobotę Karnawału. Koniecznie też przygotujcie go na tzw. śledzika, czyli na Ostatki.
Marynowany śledź na ostro z chili |
Śledź - najpopularniejsza ryba w Polsce
W naszych domach króluje nie tylko na wigilijnych stołach lub w dni postne. Zajadamy się śledziami również na co dzień, statystycznie na osobę spożywamy rocznie ponad 2 kg. Są zdrowe i pełne wartości odżywczych, a przy tym w najmniejszym stopniu zagrożone zanieczyszczeniem metalami ciężkimi. Śledzie to ryby pelagiczne, zamieszkują w morzu strefę z dala od dna morskiego oraz brzegów.
Sezon na śledzia
Śledzie łowi się prawie przez cały rok. W maju popularne matiasy, czyli młode ryby przed pierwszym tarłem, od lipca do września – śledzie tłuste i słone z mleczną ikrą, a od października – najchudsze ryby.
Od wstąpienia Polski do UE połowy ryb na Bałtyku są limitowane. W zależności od sezonu limity połowu bywają podnoszone lub zmniejszane, na niektórych łowiskach wprowadza się całkowity zakaz. W 2018 roku flota polska w sumie złowiła rekordowe około 50 tys. ton. W 2020 roku limit przyznany Polsce to niespełna 39 tys. ton.
Marynowany śledź na ostro z chili
Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania
Składniki:
- 6 filetów ze świeżego śledzia
- 1 mała czerwona cebula
- olej rzepakowy
- papryczka chili
- 3-4 gałązki świeżego koperku
- świeżo zmielony czarny pieprz
Zalewa octowa:
- 2/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki octu jabłkowego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 goździki
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie:
Składniki zalewy zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie wkładamy do niej filety. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Po tym czasie śledzie odcedzamy i kroimy w dzwonka.
Cebulę kroimy w piórka, a papryczkę drobno siekamy. Śledzie układamy w słoiku naprzemiennie z cebulą, koperkiem i chili. Każda warstwę śledzi delikatnie pieprzymy i zalewamy olejem. Odstawiamy w zakręconym słoiku na parę godzin do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz