Sałatka gyros

kolorowe-warzywa-w-sloiku
 

Sałatka gyros to niekwestionowana królowa wszystkich imprez, niezależnie od tego czy jest to rodzinny obiad, kameralna domówka, czy urodziny. Zawsze, wszędzie i wszystkim smakuje, a poza tym pięknie się prezentuje na stole. Plusem jest też to, że możemy ją przygotować wcześniej i schować do lodówki i postawić na stole tuż przed przyjściem gości.

Ja zrobiłam wersję nieco odchudzoną, bo zmniejszyłam ilość majonezu i wymieszałam go z naturalnym jogurtem. Wyszło pysznie, koniecznie zróbcie ją sobie na weekend.


Sałatka gyros


Sałatka gyros

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • ok. 500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • olej do smażenia
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 1/2 zielonego ogórka węża
  • 4 ogórki konserwowe 
  • 1 czerwona papryka
  • 2 szklanki pokrojonej w paski kapusty pekińskiej
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu
  • 3 łyżki majonezu 
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypiorek do posypania 
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą i olejem. Odstawiamy na godzinę, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni, aż mięso się zezłoci.

W międzyczasie cebulę kroimy  w piórka, a ogórki i paprykę w kostkę. 

Jogurt mieszamy z majonezem i sokiem z  cytryny, przyprawiamy.

Na dnie szklanej salaterki układamy przestudzone mięso wraz z sosem, który powstał podczas smażenia. Kolejno kładziemy ketchup, cebulę, ogórki, odsączoną kukurydzę, paprykę, sos majonezowy, kapustę i wszystko posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Najlepiej smakuje po 2-3 godzinach  w lodówce.





Komentarze