Sałatka gyros
Sałatka gyros to niekwestionowana królowa wszystkich imprez, niezależnie od tego czy jest to rodzinny obiad, kameralna domówka, czy urodziny. Zawsze, wszędzie i wszystkim smakuje, a poza tym pięknie się prezentuje na stole. Plusem jest też to, że możemy ją przygotować wcześniej i schować do lodówki i postawić na stole tuż przed przyjściem gości.
Ja zrobiłam wersję nieco odchudzoną, bo zmniejszyłam ilość majonezu i wymieszałam go z naturalnym jogurtem. Wyszło pysznie, koniecznie zróbcie ją sobie na weekend.
Sałatka gyros |
Sałatka gyros
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- ok. 500 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy gyros
- olej do smażenia
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 zielonego ogórka węża
- 4 ogórki konserwowe
- 1 czerwona papryka
- 2 szklanki pokrojonej w paski kapusty pekińskiej
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu
- 3 łyżki majonezu
- sok z 1/2 cytryny
- szczypiorek do posypania
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą i olejem. Odstawiamy na godzinę, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni, aż mięso się zezłoci.
W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, a ogórki i paprykę w kostkę.
Jogurt mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny, przyprawiamy.
Na dnie szklanej salaterki układamy przestudzone mięso wraz z sosem, który powstał podczas smażenia. Kolejno kładziemy ketchup, cebulę, ogórki, odsączoną kukurydzę, paprykę, sos majonezowy, kapustę i wszystko posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Najlepiej smakuje po 2-3 godzinach w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz