Chleb razowy pszenny na zakwasie

bochenek-chleba-na-kratce
 

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać do tego, że domowy chleb jest najlepszy. A gdy jeszcze jest to chleb na zakwasie, to już w ogóle będziemy w siódmym niebie.  Rodzajów takiego chleba jest całe mnóstwo, może on być na przykład żytni, orkiszowy, z samopszy czy też tradycyjny pszenny,  ale także możemy mieszać ze sobą te wszystkie mąki.

Dziś zapraszam Was po przepis na jeden z prostszych chlebów, czyli chleb razowy pszenny na zakwasie.  Jest pieczony w foremce, więc nie wymaga składania, ani zbyt długiego wyrastania. Zawiera 40% mąki razowej, więc posiada dużą ilość błonnika, a dodatkowo także ziarenka słonecznika i siemienia.


Chleb razowy pszenny na zakwasie


Chleb razowy pszenny na zakwasie

Proporcje na 2 keksówki 

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej razowej
  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 160 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 700 - 750 ml wody
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika

Dodatkowo:
  • olej
  • mąka do obsypania foremek
  • siemię lniane  do posypania



Wykonanie:

Do sporej miski wsypujemy obie mąki i sól. Do słoika z zakwasem wlewamy nieco wody, bardzo dokładnie mieszamy. Rozpuszczony zakwas wlewamy do pozostałej wody, mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy nieco więcej wody.
Foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Z ciasta odkładamy 3-4 łyżki ciasta na następny chleb. Trzymamy je w zamkniętym słoiku w lodówce maksymalnie przez 14 dni.
Ciasto wkładamy do foremek. Foremki przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu, można też w lekko podgrzanym piekarniku. Ciasto, w zależności od mocy zakwasu będzie rosło około 5-8 godzin. 
Gdy chleb wyrośnie posypujemy siemieniem. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza góra - dół i pieczemy przez 60 minut. Na dole piekarnika ustawiamy miskę  z wodą. Po tym czasie chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.

 

Komentarze