Cynamonowe donuty z piekarnika z polewą czekoladową
Cynamonowe donuty z piekarnika z polewą czekoladową |
Cynamonowe donuty z piekarnika z polewą czekoladową
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na 8 ciastek
Składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 150 g jogurtu greckiego naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu
Polewa czekoladowa:⠀
- 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej ⠀
- 100 ml śmietanki 30%⠀
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
W misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy pozostałe i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 15-20 minut. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub do torebki na mrożonki, odcinamy rożek i wyciskamy do formy na donuty wysmarowanej tłuszczem. Ciasto powinno sięgać do połowy foremki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut. Po upieczeniu studzimy ciastka na kratce.
W
międzyczasie szykujemy polewę. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy
śmietankę z pokruszoną czekoladą. Mieszamy raz na jakiś czas. Gdy
czekolada się rozpuści dodajemy masło i cynamon, mieszamy. Odstawiamy do
przestygnięcia, gdy polewa zacznie tężeć maczamy w niej górę ciastka.
Układamy na kratce i czekamy, aż polewa całkowicie stwardnieje.
Komentarze
Prześlij komentarz