Czosnkowa sałatka z tuńczykiem i rodzynkami
Sałatek nigdy dość! Na blogu jest już mnóstwo przepisów na różnego rodzaju sałatki, czy to z mięsem, czy bez. Są wegańskie, wegetariańskie i z rybami, ale co i rusz pojawią się nowe pomysły i inspiracje. Tym razem jednak jest to stary przepis, który często gościł na moim stole w latach 90-tych. Wtedy ta sałatka była bardzo modna i pojawiała się w menu podczas świąt czy na różnego rodzaju imprezach.
Dziś z wielką przyjemnością do niej wracam, mam nadzieję, że i Was zachęcę do jej przygotowania.
Czosnkowa sałatka z tuńczykiem i rodzynkami |
Sałatka z ananasem, kukurydzą i tuńczykiem
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka kawałków tuńczyka w sosie własnym
- 150 g żółtego sera
- 3 plastry świeżego ananasa
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- garść rodzynek
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- czarny pieprz
Wykonanie:
Kukurydzę i tuńczyka odcedzamy. Ser i ananasa kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem, jogurtem i sokiem z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz