Czosnkowa zupa krem
Ci czytelnicy, którzy są ze mną już dłużej doskonale wiedzą, że bardzo lubię zupy kremy. W takich zupach możemy przemycać dużo więcej warzyw, niż w tych klasycznych, a poza tym uwielbiam ich gładką i kremową konsystencję. Do tego możemy podać chrupiące grzanki i pyszna danie gotowe.
Tym razem moja propozycja to czosnkowa zupa krem. Do jej przygotowania będziecie potrzebować sporo czosnku, ale niech Was to nie wystraszy, ponieważ ugotowany czosnek traci swój intensywny zapach, a zyskuje pyszny aromat i smak.
Czosnkowa zupa krem
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 10-12 ząbków czosnku
- 1 łyżka maki pszennej
- 200 g ziemniaków
- 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego
- 1 prostokątny serek topiony
- 100 ml śmietany kremówki
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- grzanki z razowego chleba
- świeży tymianek
Wykonanie:
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na rozgrzanym wraz z oliwą maśle, aż czosnek się zeszkli, ale nie może się przypalić, bo będzie gorzki. Do czosnku dodajemy mąkę i mieszamy smażąc wszystko razem przez minutę. Następnie wlewamy gorący bulion i mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy serek.
Zupę dokładnie blendujemy, wlewamy kremówkę i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy, podajemy posypaną listkami tymianku i grzankami.
Komentarze
Prześlij komentarz