Dorsz zapiekany w pomidorach

ryba-w-pomidorach-z-cytryna

 

Bardzo lubię szybkie do przygotowania zdrowe, apetyczne i kolorowe dania. I dziś mam dla Was właśnie przepis na takie danko. Ryba i piekarnik to bardzo fajny duet, szczególnie gdy zależy nam na tym, aby zredukować w naszym menu zbyt dużą ilość tłuszczu. Pieczona ryba jest bardzo soczysta i smaczna.

W ramach projektu Naturalnie Bałtyckie zapraszam Was na dorsza zapiekanego w pomidorach. To danie inspirowane kuchnią śródziemnomorską jest bardzo proste do przygotowania, w przeciągu pół godziny mamy na stole pyszny obiad lub ciepłą kolację. Do tego chrupiąca bagietka i od razu przenosimy się gdzieś na hiszpańskie lub włoskie wybrzeże. To kto rusza ze mną w tę wirtualną kulinarną podróż?

 

Dorsz zapiekany w pomidorach


Dorsz - król Bałtyku

Dorsz to najpopularniejszy gatunek w Bałtyku, o dużym znaczeniu gospodarczym, ale niestety jego połowy są systematycznie ograniczane. Występuje w rejonach od Cieśnin Duńskich do Zatoki Botnickiej. Młode dorsze przebywają w płytkich, przybrzeżnych wodach, a dorosłe na otwartym morzu, najczęściej na głębokości 220 m. Ciało dorszy jest wydłużone, pokryte drobnymi i okrągłymi łuskami. W Bałtyku osiągają długość do 70 cm.

Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, o łagodnym, słodkawym smaku, mało ościste. Przyrządza się je na parze, piecze, grilluje, smaży z dodatkiem cytryny i ziół, w panierce lub sauté.

#naturalniebałtyckie




Dorsz zapiekany w pomidorach

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 
  • 300 m przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny do skropienia


Wykonanie:

Filety płuczemy pod zimną wodą, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni.  Dodajemy przecier, wino i oliwki pokrojone w plasterki. Przyprawiamy i dusimy przez 5 minut, a następnie przelewamy do formy do zapiekania. Na górze układamy ryby.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Podajemy skropione sokiem z cytryny.






Komentarze