Flądra pieczona z warzywami
Flądra pieczona z warzywami |
Jak odróżnić podobne do siebie ryby
Stornia potocznie zwana flądrą jest bardzo podobna do turbota, potocznie zwanego skarpem. Na pierwszy rzut oka są prawie identyczne, więc zaraz Wam podpowiem czym się różnią?
Stornia bałtycka osiąga długość 20 - 30 cm, jest mniejsza od turbota. Guzki, czyli wyrostki kolczaste ma inaczej rozmieszczone, niż turbot. Są one rozłożone wzdłuż płetwy grzbietowej i płetwy brzusznej. Stornia jest poza tym jaśniejsza od turbota, ma barwę od żółtoszarej z zielonym odcieniem do brunatnej. Flądra ma jeszcze plamki rdzawe i jasne po stronie ocznej, turbot ich nie posiada.
Turbot bałtycki jest większy od stroni, jego długość to 55 cm. Ma dużo twardych guzowatych kosteczek - wyrostków kolczastych po stronie ocznej, flądra ma je wzdłuż płetwy grzbietowej i brzusznej. Skarp jest też zdecydowanie ciemniejszy od flądry, jego barwa przechodzi od szarej do brunatnozielonej.
Flądra pieczona z warzywami
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 2 flądry
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 mały por
- 1 łodyżka selera naciowego
- 1 mała marchewka
- 1/2 czerwonej papryki
- świeży rozmaryn
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Wykonanie:
Flądry patroszymy i odcinamy im głowy. Płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą.
Warzywa obieramy. Marchewkę i paprykę kroimy w cienkie paseczki (julienne), cebulę w piórka, pora i seler w plasterki. Mieszamy w misce z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu. Wykładamy na ryby, posypujemy rozmarynem.
Ryby pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Podajemy skropione sokiem z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz