Grillowana pierś z kurczaka z warzywami w orientalnym stylu
Dziś przychodzę do Was z pysznym i kolorowym daniem obiadowym, które na pewno przypadnie do gustu i dorosłym i dzieciom. Grillowana pierś z kurczaka z warzywami w orientalnym stylu jest bardzo łatwa i zarazem szybka do przygotowania.
Do zrobienia tego dania wykorzystałam sporo kolorowych warzyw, a także modne ostatnio grzybki shimeji. Idealnie zastąpią w nim nasze tradycyjne pieczarki, a przy okazji są też piękną dekoracją naszej potrawy. Natomiast pierś z kurczaka dzięki miodowej marynacie i smażeniu na patelni grillowej jest aromatyczna, delikatna i wilgotna. Możemy ją podać z ryżem, ewentualnie z makaronem sojowym lub ryżowym.
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Mięso z kurczaka należy zamarynować, a potem usmażyć je na patelni grillowej. Do jego obróbki termicznej na takiej patelni nie potrzebujemy dużej ilości tłuszczu, wystarczy jedynie delikatnie posmarować dno patelni olejem i gotowe. Tak więc dania usmażone na patelni grillowej są dla nas dużo zdrowsze i mniej kaloryczne. Poza tym patelnia ma piękny design i wykończenie, więc będzie również idealnym i zarazem eleganckim elementem dekoracyjnym w naszej kuchni. Przyjemnie z pożytecznym - to lubię najbardziej!
Grillowana pierś z kurczaka z warzywami w orientalnym stylu
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 3 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
- 1 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- 1/2 opakowania grzybków shimeji
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- pieprz
- prażony biały i czarny sezam
- szczypiorek do posypania
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Wykonanie
- W misce mieszamy miód, rozgnieciony czosnek, olej, sól i pieprz.
- Marynatą smarujemy mięso i odstawiamy na 60 minut.
- W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, czosnek i imbir w drobną kostkę, a marchewkę i cukinię w słupki.
- Patelnię grillową smarujemy olejem i smażymy na niej pierś z kurczaka, aż się ładnie przyrumieni z obydwu stron.
- Usmażoną pierś posypujemy białym sezamem.
- Gdy mięso będzie już prawie usmażone, na drugiej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę wraz z czosnkiem i imbirem.
- Następnie dorzucamy marchewkę, grzyby i cukinię.
- Wszystko smażmy razem przez 2-3 minuty. Na koniec dodajemy obydwa sosy, pieprz, czarny sezam i olej sezamowy.
Komentarze
Prześlij komentarz