Grillowana pierś z kurczaka z warzywami w orientalnym stylu

mieso-z-kolorowymi-warzywami
 

Dziś przychodzę do Was z pysznym i kolorowym daniem obiadowym, które na pewno przypadnie do gustu i dorosłym i dzieciom. Grillowana pierś z kurczaka z warzywami w orientalnym stylu jest bardzo łatwa i zarazem szybka do przygotowania.  

Do zrobienia tego dania wykorzystałam sporo kolorowych warzyw, a także modne ostatnio grzybki shimeji. Idealnie zastąpią w nim nasze tradycyjne pieczarki, a przy okazji są też piękną dekoracją naszej potrawy. Natomiast pierś z kurczaka dzięki miodowej marynacie i smażeniu na patelni grillowej jest aromatyczna, delikatna i wilgotna. Możemy ją podać z ryżem, ewentualnie z makaronem sojowym lub ryżowym.


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



Mięso z kurczaka należy zamarynować, a potem usmażyć je na patelni grillowej. Do jego obróbki termicznej na takiej patelni nie potrzebujemy dużej ilości tłuszczu, wystarczy jedynie delikatnie posmarować dno patelni olejem i gotowe. Tak więc dania usmażone na patelni grillowej są dla nas dużo zdrowsze i mniej kaloryczne. Poza tym patelnia ma piękny design i wykończenie, więc będzie również idealnym i zarazem  eleganckim elementem dekoracyjnym w naszej kuchni. Przyjemnie z pożytecznym - to lubię najbardziej!

 



Grillowana pierś z kurczaka z warzywami w orientalnym stylu 

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchewka  
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 opakowania grzybków shimeji
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • pieprz
  • prażony biały i czarny sezam
  • szczypiorek do posypania 
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego



Wykonanie

  • W misce mieszamy miód, rozgnieciony czosnek, olej, sól i pieprz. 
  • Marynatą smarujemy mięso i odstawiamy na 60 minut.
  • W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, czosnek i imbir w drobną kostkę, a marchewkę i cukinię w słupki. 
  • Patelnię grillową smarujemy olejem i smażymy na niej pierś z kurczaka, aż się ładnie przyrumieni z obydwu stron. 
  • Usmażoną pierś posypujemy białym sezamem.
  • Gdy mięso będzie już prawie usmażone, na drugiej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę wraz z czosnkiem i imbirem. 
  • Następnie dorzucamy marchewkę, grzyby i cukinię. 
  • Wszystko smażmy razem przez 2-3 minuty. Na koniec dodajemy obydwa sosy, pieprz, czarny sezam i olej sezamowy.


 

Komentarze