Placki z gotowanych ziemniaków
Placki z gotowanych ziemniaków to idealny pomysł na szybkie i proste danie obiadowe. A przy okazji gotowanie w duchu zero waste, czyli niemarnowanie jedzenia. Często bowiem zostają nam z obiadu ugotowane ziemniaki i takie placki, to pyszny sposób na ich wykorzystanie. Spokojnie możemy też je podać na ciepłą kolację, rodzinka będzie zachwycona. Wspaniale smakują po prostu ze śmietaną, ale możemy też je polać sosem mięsnym lub grzybowym.
Placki z gotowanych ziemniaków |
Placki z gotowanych ziemniaków
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 450 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- jogurt lub gęsta śmietana
- szczypiorek
Wykonanie:
W misce przy pomocy widelca mieszamy wszystkie składniki na placki. Masa będzie klejąca. Masę przekładamy na posypany mąką blat, dzielimy na 2 części i wałkujemy na placek o grubości ok. 0,5 mm. i przy pomocy szklanki wykrawamy kółka o średnicy 7 cm.
Smażmy na patelni na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron, do uzyskania złotego koloru.
Podajemy od razu z dodatkiem jogurtu lub śmietany, posypane szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz