Placki z gotowanych ziemniaków

okragle-placki-na-talerzu

 

Placki z  gotowanych ziemniaków to idealny pomysł na szybkie i proste danie obiadowe. A przy okazji gotowanie w duchu zero waste, czyli niemarnowanie jedzenia. Często bowiem zostają nam z obiadu ugotowane ziemniaki i takie placki, to pyszny sposób na ich wykorzystanie. Spokojnie możemy też je podać na ciepłą kolację, rodzinka będzie zachwycona. Wspaniale smakują po prostu ze śmietaną, ale możemy też je polać sosem mięsnym lub grzybowym.

 

Placki z  gotowanych ziemniaków
 


Placki z  gotowanych ziemniaków

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:
  • 450 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • olej do smażenia
 

Dodatkowo:

  • jogurt lub gęsta śmietana  
  • szczypiorek


 
 

Wykonanie:

W misce przy pomocy widelca mieszamy wszystkie składniki na placki. Masa będzie klejąca. Masę przekładamy na posypany mąką blat, dzielimy na 2 części i wałkujemy na placek o grubości ok. 0,5 mm. i przy pomocy szklanki wykrawamy kółka o średnicy 7 cm.
Smażmy na patelni na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron, do uzyskania złotego koloru.
Podajemy od razu z dodatkiem jogurtu lub śmietany, posypane szczypiorkiem.
 
 
 
 
 
 
 

Komentarze