Chorizo w czerwonym winie
Kuchnia hiszpańska jest bardzo prosta, a za razem bardzo smaczna i aromatyczna. Czasami do jednego dania potrzebujemy 2-3 podstawowe składniki i w kilkanaście minut mamy gotowe pyszne danie.
Chorizo w czerwonym winie podawane jest w Hiszpanii, jako przekąska, czyli tapa, i jako danie główne, wszystko w zależności od tego z czym je zaserwujemy. Ja dziś potraktowałam je jako przekąskę i podałam z chrupiącą bagietką. Hiszpanie kochają maczać świeże pieczywo w różnego rodzaju sosach. Przepis pochodzi od babci mojego hiszpańskiego kolegi i jest banalnie prosty do przygotowania. Starajcie się do niego wykorzystać surowe chorizo, po uduszeniu w czerwonym winie będzie miało obłędny smak.
Chorizo w czerwonym winie
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 400 g chorizo (najlepiej surowego)
- 1 cebula
- oliwa z oliwek EV
- 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- natka do posypania
Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy w garnku. Następnie wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, smażymy 2-3 minuty. Wlewamy wino i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy.
Chorizo najlepiej smakuje podawane na ciepło z dodatkiem bagietki.
Komentarze
Prześlij komentarz