Chorizo w czerwonym winie

plastereki-czerwonej-kielbasy-w-misce
 

Kuchnia hiszpańska jest bardzo prosta, a za razem bardzo smaczna i aromatyczna. Czasami do jednego dania potrzebujemy 2-3 podstawowe składniki i w kilkanaście minut mamy gotowe pyszne danie. 

Chorizo w czerwonym winie podawane jest w  Hiszpanii, jako przekąska, czyli tapa, i jako danie główne, wszystko w zależności od tego z czym je zaserwujemy. Ja dziś potraktowałam je jako przekąskę i podałam z chrupiącą bagietką. Hiszpanie kochają maczać świeże pieczywo w różnego rodzaju sosach. Przepis pochodzi od babci mojego hiszpańskiego kolegi i jest banalnie prosty do przygotowania. Starajcie się do niego wykorzystać surowe chorizo, po uduszeniu w czerwonym winie będzie miało obłędny smak. 



Chorizo w czerwonym winie

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 400 g chorizo (najlepiej surowego)
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek EV
  • 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki 
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • natka do posypania


 

Wykonanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy w garnku. Następnie wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, smażymy 2-3 minuty. Wlewamy wino i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy. 

Chorizo najlepiej smakuje podawane na ciepło z dodatkiem bagietki.




Komentarze