Gofry z cukinią
Czy są tu wielbiciele gofrów? Jestem na 100% pewna, że tak. Kto będąc nad morzem omija obojętnie budki z gorącymi goferkami? Wydaje mi się, że nie ma takich osób 😁. A co powiecie w takim razie na gofry wytrawne? Jestem przekonana, że też Wam przypadną do gustu. To bardzo fajna opcja na przekąskę w ciągu dnia lub gorącą kolację.
Dziś zapraszam Was na gofry z cukinią. To zdrowe warzywo znajdziecie w środku naszych gofrów, tak, tak, to nie błąd. Na wierzchu położyłam plasterki dojrzałego pomidora i posypałam fetą. Wyszło przepysznie!
Gofry z cukinią
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 400 g młodej cukinii
- 1 jajko
- 3 łyżki startego twardego sera
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 1/2 szklanki zimnej wody
- szczypta soli
- plasterki pomidora
- pokruszony ser feta
- świeże zioła
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kładziemy na sitku i solimy. Po 10-15 minutach cukinię dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu.
W misce mieszamy jajko, wodę, mąkę, proszek, sól, starty ser i cukinię. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Gofrownicę delikatnie smarujemy olejem. Gofry smażymy w dobrze nagrzanej gofrownicy, aż się ładnie zezłocą.
Na każdym układamy plasterki pomidora i posypujemy pokruszonym serem i ulubionymi ziołami. Od razu podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz