Krewetki w białym winie

krewetki-w-glinianej-misce
 

Krewetki w białym winie to pyszne i chyba najbardziej popularne z danie z tymi owocami morza w roli głównej. To taka klasyka gatunku, która zawsze smakuje. Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie kilka chwil i jest bardzo proste do zrobienia. Do kompletu potrzebujemy chrupiącej bagietki i kieliszka schodzonego białego wina i od razu poczujemy się jak w jednym ze śródziemnomorskich krajów. 

Ja zawsze używam mrożonych krewetek i rozmrażam je dzień wcześniej w lodówce na sitku. Przed smażeniem osuszam je ręcznikiem papierowym.


Krewetki w białym winie


Krewetki w białym winie

Czas wykonania: 20 minut

Składniki:

  • 500 g surowych dużych krewetek bez pancerzy
  • 1 mała szalotka
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 1/2 szklanki wina
  • sól
  • pieprz
  • wędzona papryka
  • natka pietruszki do posypania  
  • sok z cytryny do skropienia

 

Wykonanie:

Szalotkę kroimy w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Szklimy na rozgrzanej oliwie, a następnie wrzucamy krewetki i smażymy, aż białko się lekko zetnie, trwa to ok. 5 minut. Wlewamy wino i gotujemy na średnim ogniu, aż wino delikatnie odparuje. Ważne, żeby długo nie gotować krewetek, bo będą gumowate. Dodajemy przyprawy i mieszamy.

 Podajemy od razu skropione sokiem z cytryny i posypane posiekaną natką.

 

 

 

 

Komentarze