Krewetki w białym winie
Krewetki w białym winie to pyszne i chyba najbardziej popularne z danie z tymi owocami morza w roli głównej. To taka klasyka gatunku, która zawsze smakuje. Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie kilka chwil i jest bardzo proste do zrobienia. Do kompletu potrzebujemy chrupiącej bagietki i kieliszka schodzonego białego wina i od razu poczujemy się jak w jednym ze śródziemnomorskich krajów.
Ja zawsze używam mrożonych krewetek i rozmrażam je dzień wcześniej w lodówce na sitku. Przed smażeniem osuszam je ręcznikiem papierowym.
Krewetki w białym winie |
Krewetki w białym winie
Czas wykonania: 20 minut
Składniki:
- 500 g surowych dużych krewetek bez pancerzy
- 1 mała szalotka
- 4 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 1/2 szklanki wina
- sól
- pieprz
- wędzona papryka
- natka pietruszki do posypania
- sok z cytryny do skropienia
Wykonanie:
Szalotkę kroimy w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Szklimy na rozgrzanej oliwie, a następnie wrzucamy krewetki i smażymy, aż białko się lekko zetnie, trwa to ok. 5 minut. Wlewamy wino i gotujemy na średnim ogniu, aż wino delikatnie odparuje. Ważne, żeby długo nie gotować krewetek, bo będą gumowate. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
Podajemy od razu skropione sokiem z cytryny i posypane posiekaną natką.
Komentarze
Prześlij komentarz