Roladki z szynki z jajkiem

ruloniki-z-szynki-z-jajkiem


Dziś zapraszam Was po przepis na pyszną wielkanocną przekąskę, czyli roladki z szynki z jajkiem. W środku rulonika skrywa się tłusty serek z wiaderka wymieszany z  chrzanem i pieprzem. A przy okazji - pamiętajcie, aby sprawdzać etykietkę ze składankami przy zakupie chrzanu, bo czasami jest tam więcej wypełniaczy, niż samego chrzanu. Szczerze powiedziawszy, to najlepiej utrzeć go samemu 😀.

Te roladki pojawiają się na naszym stole nie tylko podczas świątecznych spotkań, ale także przy okazji różnych imprez czy domówek. Natomiast dodatki do serka możemy urozmaicać na różne sposoby, w zależności od naszych kulinarnych upodobań.
 
Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG, kliknij i zaobserwuj → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/



Roladki z szynki z jajkiem

 

Roladki z szynki z jajkiem

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 140 g tłustego serka z wiaderka
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • pieprz
  • 6 plasterków szynki konserwowej
  • 250 ml bulionu
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • szczypior do ozdobienia



 Wykonanie:

Serek mieszamy z chrzanem i pieprzem. Masę rozsmarowujemy kolejno na każdym plasterku szynki, wędlinę zwijamy w ciasny rulon.  Ruloniki układamy na półmisku.

Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na ósemki.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącym bulionie. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją delikatnie na półmisek. Ozdabiamy pokrojonymi jajkami i szczypiorem. 

Wstawiamy do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.




Komentarze