Roladki z szynki z jajkiem
Dziś zapraszam Was po przepis na pyszną wielkanocną przekąskę, czyli roladki z szynki z jajkiem. W środku rulonika skrywa się tłusty serek z wiaderka wymieszany z chrzanem i pieprzem. A przy okazji - pamiętajcie, aby sprawdzać etykietkę ze składankami przy zakupie chrzanu, bo czasami jest tam więcej wypełniaczy, niż samego chrzanu. Szczerze powiedziawszy, to najlepiej utrzeć go samemu 😀.
Te roladki pojawiają się na naszym stole nie tylko podczas świątecznych spotkań, ale także przy okazji różnych imprez czy domówek. Natomiast dodatki do serka możemy urozmaicać na różne sposoby, w zależności od naszych kulinarnych upodobań.
Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG, kliknij i zaobserwuj → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/
Roladki z szynki z jajkiem
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 140 g tłustego serka z wiaderka
- 3 łyżeczki chrzanu
- pieprz
- 6 plasterków szynki konserwowej
- 250 ml bulionu
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 3 jajka ugotowane na twardo
- szczypior do ozdobienia
Wykonanie:
Serek mieszamy z chrzanem i pieprzem. Masę rozsmarowujemy kolejno na każdym plasterku szynki, wędlinę zwijamy w ciasny rulon. Ruloniki układamy na półmisku.
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na ósemki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym bulionie. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją delikatnie na półmisek. Ozdabiamy pokrojonymi jajkami i szczypiorem.
Wstawiamy do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.
Komentarze
Prześlij komentarz