Sernik na zimno z jeżynami
Święta wielkanocne nie mogą się obejść bez sernika. Taka już nasza piękna kulinarna tradycja. Na stole pojawiają się różnego rodzaju serniki, i te pieczone i te na zimno, no i oczywiście pascha. Dziś mam dla Was przepis na delikatny i mega kremowy sernik na zimno z jeżynami.
Powiem Wam, że wyszedł obłędny. Zrobiłam go ma spodzie z owsianych ciasteczek, także do jego zrobienia nie potrzebujemy piekarnika. Jest bardzo prosty do przegotowania, polecam zrobić go dzień wcześniej żeby porządnie stężał.
Sernik na zimno z jeżynami
Proporcje na formę o średnicy 18-19 cm
Składniki:
Spód
- 150 g ciastek owsianych
- 50 g rozpuszczonego masła
- olej do formy
- 50 g jeżyn z syropu
- 500 g tłustego sera na sernik z wiaderka
- 200 g kremówki 30%
- 8 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
Masa biała
- 400 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
- Masło blendujmey z ciastkami w blenderze na gładką masę. Dno tortownicy wykładamy folią spożywczą, boki smarujemy tłuszczem. Wsypujemy ciasteczka, dociskamy do dna i wkładamy do lodówki.
- Cztery łyżeczki żelatyny wsypujemy do 1/3 szklanki zimnej wody i zostawiamy na 15 minut. Podgrzewamy delikatnie w mikrofali, uważając, aby się nie zagotowała. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Jeżyny odcedzamy. W jednej misce blendujemy jeżyny. W drugiej misce miksujemy ser z cukrem pudrem. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki sera, żeby ją zahartować. miksujemy z serkiem i dodajemy żelatynę, cały czas miksując. Kremówkę ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do sernika, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodajemy zblendowane jeżyny i mieszamy.
- Wylewamy masę na spód z ciastek. Wkładamy do lodówki, aż zastygnie.
- Dwie łyżeczki żelatyny wsypujemy do 1/4 szklanki zimnej wody. Podgrzewamy delikatnie w mikrofali, uważając, aby się nie zagotowała. Odstawiamy do przestygnięcia.
- W misce miksujemy jogurt z cukrem, dodajemy żelatynę i ponownie miksujemy. Wylewamy na owocową masę. Wkładamy do lodówki na minimum pięć godzin, najlepiej na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz