Szynka wieprzowa z szynkowara



Nie ma świąt wielkanocnych bez porządnego kawałka wieprzowej szynki! Też tak uważacie? A do niej albo pyszny domowy chrzan, albo sos tatarski. Oczywiście najlepsza jest taka domowa wędlina zrobiona przez nas samych, kiedy doskonale wiemy co mamy w środku, czyli bez zbędnych wypełniaczy czy chemicznych dodatków. Taka szynkę wieprzową możemy zrobić przy pomocy szynkowara. To bardzo proste i przydatne w kuchni urządzenie.
Zobaczcie jakie to proste!


Szynka wieprzowa z szynkowara


Szynka wieprzowa z szynkowara

Czas przygotowania:  120 minut + czas peklowania 5 dni
Składniki:
  • ok 1200 g szynki wieprzowej, najlepiej kulki
  • 1500 ml wody
  • 4 łyżki peklosoli
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu



Wykonanie:
Wodę gotujemy z dodatkiem ziela, listków laurowych i pieprzu. Gdy woda przestygnie dodajemy peklosól, mieszamy, a następnie dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Do całkowicie zimnej marynaty wkładamy mięso. Musi być ono całkowicie zanurzone w płynie. Garnek przykrywamy i ustawiamy w  zimnym miejscu na 60 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty, wkładamy je do plastikowego woreczka przeznaczonego do parzenia w  szynkowarze. Do woreczka wkładamy również przyprawy z marynaty i czosnek. Mięso umieszczamy w wypełnionym wodą szynkowarze z kołnierzem. 
Szynkę parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny. Szynkowar wyjmujemy z garnka i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia z szynki zdejmujmy folię. 





Komentarze