Szynka wieprzowa z szynkowara
Nie ma świąt wielkanocnych bez porządnego kawałka wieprzowej szynki! Też tak uważacie? A do niej albo pyszny domowy chrzan, albo sos tatarski. Oczywiście najlepsza jest taka domowa wędlina zrobiona przez nas samych, kiedy doskonale wiemy co mamy w środku, czyli bez zbędnych wypełniaczy czy chemicznych dodatków. Taka szynkę wieprzową możemy zrobić przy pomocy szynkowara. To bardzo proste i przydatne w kuchni urządzenie.
Zobaczcie jakie to proste!
Szynka wieprzowa z szynkowara |
Szynka wieprzowa z szynkowara
Czas przygotowania: 120 minut + czas peklowania 5 dniSkładniki:
- ok 1200 g szynki wieprzowej, najlepiej kulki
- 1500 ml wody
- 4 łyżki peklosoli
- 3 ząbki czosnku
- 4 listki laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
Wykonanie:
Wodę gotujemy z dodatkiem ziela, listków laurowych i pieprzu. Gdy woda przestygnie dodajemy peklosól, mieszamy, a następnie dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Do całkowicie zimnej marynaty wkładamy mięso. Musi być ono całkowicie zanurzone w płynie. Garnek przykrywamy i ustawiamy w zimnym miejscu na 60 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy.
Wodę gotujemy z dodatkiem ziela, listków laurowych i pieprzu. Gdy woda przestygnie dodajemy peklosól, mieszamy, a następnie dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Do całkowicie zimnej marynaty wkładamy mięso. Musi być ono całkowicie zanurzone w płynie. Garnek przykrywamy i ustawiamy w zimnym miejscu na 60 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty, wkładamy je do plastikowego woreczka przeznaczonego do parzenia w szynkowarze. Do woreczka wkładamy również przyprawy z marynaty i czosnek. Mięso umieszczamy w wypełnionym wodą szynkowarze z kołnierzem.
Szynkę parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny. Szynkowar wyjmujemy z garnka i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia z szynki zdejmujmy folię.
Komentarze
Prześlij komentarz