Sałatka z łososiem i jajkiem



Za oknem chłodna wiosna, ale jednak wiosna. A skoro tak, to na talerzu też musi być wiosennie i kolorowo. Sałatka z łososiem i jajkiem jest pyszna i zdrowa, a na dodatek przygotujecie ją bardzo szybko. Ja rybę ugotowałam na parze, ale jeśli wolicie możecie też ją upiec. Sałatka będzie idealnym lunchem, albo pożywną kolacją. Spokojnie też można ją schować do lunchboxa i zabrać do pracy.


Sałatka z łososiem i jajkiem

 

Sałatka z łososiem i jajkiem

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 250 g świeżego łososia
  • sól
  • pieprz
  • garść groszku cukrowego 
  • garść szpinaku baby
  • 1 szklanka pokrojonej sałaty lodowej
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • czarny sezam

Sos:

  • ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki oliwy EV
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz


 

Wykonanie

Łososia solimy i pieprzymy, gotujemy na parze. Groszek blanszujemy we wrzątku przez 5 minut, przelewamy zimną wodą, odcedzamy. Jajka kroimy w ósemki, cebulę w piórka.

Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z pozostałymi składnikami sosu w szklance.

Na dużym talerzu układamy sałatę, szpinak, groszek, porwaną na kawałki rybę, jajka i cebulę. Przed podaniem polewamy sosem i posypujemy sezamem.





Komentarze