Focaccia ze szparagami i ziołami
Witam się z Wami w maju! Wprawdzie pogoda nas nie rozpieszcza i nasza majówka jest chłodna i deszczowa, ale za to na naszych talerzach jest gorąco i słonecznie. Dziś zapraszam Was na danie ze szparagami, w końcu maj to sezon na szparagi. Focaccia ze szparagami i ziołami nie dość, że jest pyszna to przepięknie się prezentuje na talerzu.
Serdecznie Wam polecam, będzie idealna jako dodatek do grilla, lub tak po prostu do pochrupania.
Focaccia ze szparagami i ziołami |
Focaccia ze szparagami i ziołami
Proporcje na blachę o wymiarach: 32 x 32 cm
Czas przygotowania: 9 godzin
Składniki
Ciasto:
Ciasto:
- 500 g mąki na pizzę
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli morskiej
- ok. 320 ml letniej wody
- 3 łyżki oliwy EV
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 2-3 rzodkiewki pokrojone w plasterki
- kilka krążków czerwonej cebuli
- gruba sól morska
- oliwa z oliwek
- szczypior
- świeże zioła
Wykonanie:
Drożdże
rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy
przesianą mąkę, sól, wlewamy rozczyn i oliwę. Robotem
wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy folią i
odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce.
Następnego
dnia ciasto wykładamy na lekko omączony blat, odgazowujemy. Focaccię
rozciągamy na wymiary blaszki do pieczenia i układamy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą.
W międzyczasie ze szparagów odłamujemy twarde końcówki. Szparagi, rzodkiewki i cebulę delikatnie wciskamy w ciasto. Warzywa delikatnie smarujemy oliwa. Focaccię odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut.
Po tym czasie ciasto posypujemy grubą solą morską i układamy zioła.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, bez termoobiegu, przez około 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni.
Komentarze
Prześlij komentarz