Focaccia ze szparagami i ziołami




Witam się z Wami w maju! Wprawdzie pogoda nas nie rozpieszcza i nasza majówka jest chłodna i deszczowa, ale za to na naszych talerzach jest gorąco i słonecznie. Dziś zapraszam Was na danie ze szparagami, w końcu maj to sezon na szparagi. Focaccia ze szparagami i ziołami nie dość, że jest pyszna to przepięknie się prezentuje na talerzu.
Serdecznie Wam polecam, będzie idealna jako dodatek do grilla, lub tak po prostu do pochrupania.


Focaccia ze szparagami i ziołami


zielone-szparagi-ziola-widok-z-gory

Focaccia ze szparagami i ziołami

Proporcje na blachę o wymiarach: 32 x 32 cm
Czas przygotowania: 9 godzin
Składniki
Ciasto:
  • 500 g mąki na pizzę
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ok. 320 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy EV
Dodatkowo:
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 2-3 rzodkiewki pokrojone w plasterki
  • kilka krążków czerwonej cebuli
  • gruba sól morska 
  • oliwa z oliwek
  • szczypior
  • świeże zioła


Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, wlewamy rozczyn i oliwę. Robotem wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce. 

Następnego dnia ciasto wykładamy na lekko omączony blat, odgazowujemy. Focaccię rozciągamy na wymiary blaszki do pieczenia i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Smarujemy oliwą.
W międzyczasie ze szparagów odłamujemy twarde końcówki. Szparagi, rzodkiewki i cebulę delikatnie wciskamy w  ciasto. Warzywa delikatnie smarujemy oliwa. Focaccię odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut.

Po tym czasie ciasto posypujemy grubą solą morską i układamy zioła.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, bez termoobiegu, przez około 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni.





Komentarze