Makaron ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim

makaron-z-zielonymi-listkami

Sezon na czosnek niedźwiedzi dobiega końca, ale ja załapałam się jeszcze na ostatnie zielone listki z mojego ogródka. Przygotowałam z nimi bardzo pyszne i szybkie danie obiadowe. Makaron ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim zrobimy w kilkanaście minut, do tego dobra oliwa z oliwek oraz świeżo starty parmezan i pyszny majowy obiad mamy gotowy.


Makaron ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim


Makaron ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim 

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu penne
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek EV
  • liski czosnku niedźwiedziego
  • parmezan

Wykonanie

Cebulę kroimy w piórka,  a czosnek w drobną kostkę. Na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy  świeży szpinak i wino, mieszamy i dusimy, aż listki zmiękną. Na koniec dodajemy pokrojony w paski czosnek niedźwiedzi i zdejmujemy ognia. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem.

W międzyczasie gotujemy makaron, mieszamy go z warzywami, odrobiną oliwy i i posypujemy świeżo startym parmezanem.

 



Komentarze