Makaron ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim
Sezon na czosnek niedźwiedzi dobiega końca, ale ja załapałam się jeszcze na ostatnie zielone listki z mojego ogródka. Przygotowałam z nimi bardzo pyszne i szybkie danie obiadowe. Makaron ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim zrobimy w kilkanaście minut, do tego dobra oliwa z oliwek oraz świeżo starty parmezan i pyszny majowy obiad mamy gotowy.
Makaron ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim |
Makaron ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu penne
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- opakowanie świeżego szpinaku
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek EV
- liski czosnku niedźwiedziego
- parmezan
Wykonanie
Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w drobną kostkę. Na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy świeży szpinak i wino, mieszamy i dusimy, aż listki zmiękną. Na koniec dodajemy pokrojony w paski czosnek niedźwiedzi i zdejmujemy ognia. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem.
W międzyczasie gotujemy makaron, mieszamy go z warzywami, odrobiną oliwy i i posypujemy świeżo startym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz