Szparagi pieczone z fetą
Sezon na szparagi trwa w najlepsze, więc jak korzystam z niego na 100%. Najbardziej lubię te zielone i to one głównie goszczą na naszym stole. Dziś zrobiłam szparagi pieczone z fetą. Ostatnio hitem na Instagramie były pieczone pomidorki koktajlowe z fetą właśnie, a ja postanowiłam trochę zmodyfikować ten przepis i zamiast pomidorków dałam szparagi.
Wyszło przepysznie, pieczony czosnek dodał wspaniałego aromatu. Szparagi zjedliśmy z chrupiącymi grzankami z ciabatty.
Szparagi pieczone z fetą |
Szparagi pieczone z fetą
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 1 plaster sera feta
- 1 mała papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwy
- sól
- pieprz
- świeże zioła
- odrobina soku z cytryny
Wykonanie
Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki, zachowajmy je, przydadzą się do przygotowania bulionu. Szparagi układamy w naczyniu do pieczenia. Papryczkę i czosnek kroimy w plasterki, wrzucamy do szparagów, wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy plaster fety.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. W połowie pieczenia łebki szparagów przykrywamy folią aluminiową, żeby się nie przypaliły.
Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy świeżymi ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz