Galette z rabarbarem i migdałami
Dziś zapraszam Was na obłędne ciasto, czyli rustykalną tartę. Upiekłam ją z rabarbarem, w końcu mamy na niego teraz sezon i teraz smakuje najlepiej, a do ciasta dodałam jeszcze zmielone migdały. Powiem Wam, że ten dodatek wspaniale urozmaicił smak tej tarty.
Galette z rabarbarem i migdałami jest bardzo proste do przygotowania i robi się je szybko. Równie szybko znika też z talerzy, bo chrupiące migdałowe ciasto z upieczonym rabarbarem to duet idealny.
Galette z rabarbarem i migdałami |
Galette z rabarbarem i migdałami
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki
Ciasto:
- 140 z zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki migdałowej
- szczypta soli
- 3-4 łyżki zimnej wody
Wypełnienie:
- 350 g rabarbaru
- 2 łyżki trzcinowego cukru
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Składniki na ciasto szybo zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i chowamy do lodówki na 60 minut.
Rabarbar kroimy na kawałki o długości 6 cm. Wkładamy do miski i mieszamy z cukrem trzcinowym.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i na podsypanym mąką blacie wałkujemy na kształt koła o średnicy około 30 cm. Układamy na nim rabarbar, zostawiając wolne brzegi, które zawijamy do środka.
Tarte pieczemy przez pierwsze 10 minut w temperaturze 200 stopni, następnie około 30 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz