Grillowane krewetki z ananasem
Owoce morza należą do jednych z tych produktów, które idealnie nadają się na grilla. Można je bardzo szybko przygotować i wymagają minimum składników, bo sam smak krewetek czy ośmiornicy w duecie z lekko dymnym aromatem uzyskanym dzięki grillowaniu, to po prostu niebo w gębie.
Grillowane krewetki z ananasem to jeden z przepisów wyłonionych w pierwszym etapie konkursu Food Discovery Moments organizowanego przez markę Weber, producenta grilli.
Powiem Wam, że grillowane krewetki w duecie z grillowanym ananasem, to idealne danie na letni dzień. Do kompletu mamy różowy sos majonezowy, który idealnie łączy się z owocami morza. Moje danie przygotowałam na najnowszym modelu grilli gazowych Weber, czyli na Spirit EXP-315 GBS z wbudowaną aplikacją Weber Connect.
Grillowane krewetki z ananasem |
Grillowane krewetki z ananasem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g dużych surowych krewetek
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- sól
- pieprz
- 3 plastry ananasa
Różowy sos:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- sok z 1/2 cytryny
- koperek
Wykonanie:
Czosnek kroimy w plasterki, chili drobno siekamy. Mieszamy z oliwą i przyprawami. Marynatą smarujemy krewetki.
Składniki sosu mieszamy w szklance.
Plastry ananasa
kroimy w ósemki, nadziewamy na patyczki naprzemiennie z krewetkami. Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. W momencie kiedy białko się
zetnie, krewetki są gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz