Grillowane krewetki z ananasem

 

Owoce morza należą do jednych z tych produktów, które idealnie nadają się na grilla. Można je bardzo szybko przygotować i wymagają minimum składników, bo sam smak krewetek czy ośmiornicy w duecie z lekko dymnym aromatem uzyskanym dzięki grillowaniu, to po prostu niebo w gębie.

Grillowane krewetki z ananasem to jeden z przepisów wyłonionych w pierwszym etapie konkursu Food Discovery Moments organizowanego przez markę Weber, producenta grilli. 
Powiem Wam, że grillowane krewetki w duecie z grillowanym ananasem, to idealne danie na letni dzień. Do kompletu mamy różowy sos majonezowy, który idealnie łączy się z owocami morza. Moje danie przygotowałam na najnowszym modelu grilli gazowych Weber, czyli na Spirit EXP-315 GBS z wbudowaną aplikacją Weber Connect.
 

Grillowane krewetki z ananasem


Grillowane krewetki z ananasem

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 500 g dużych surowych krewetek
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • sól
  • pieprz
  • 3 plastry ananasa
Różowy sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • sok z 1/2 cytryny
  • koperek

 

Wykonanie:

Czosnek kroimy w plasterki, chili drobno siekamy. Mieszamy z oliwą i przyprawami. Marynatą smarujemy krewetki.
Składniki sosu mieszamy w szklance.
Plastry ananasa kroimy w ósemki, nadziewamy na patyczki naprzemiennie z krewetkami. Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. W momencie kiedy białko się zetnie, krewetki są gotowe.

 




Komentarze