Grillowane szparagi z boczkiem
Pyszny i szybki sposób na przygotowanie szparagów? Według mnie to grillowanie (ja używam grilla gazowego), dosłownie kilka minut na ogniu i gotowe. Tym razem szparagi owinęłam cienkimi plastrami surowego wędzonego boczku. Do tego nieco oliwy z oliwek, żeby szparagowe łebki się nie spaliły, cytryna, świeży tymianek i gotowe.
Grillowane szparagi z boczkiem to idealna letnia przystawka przed konkretami, które się będą na nim grillować później. To pyszny wstęp do letniej uczty na świeżym powietrzu.
Grillowane szparagi z boczkiem |
Grillowane szparagi z boczkiem
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 10 zielonych szparagów
- 10 plasterków surowego wędzonego boczku
- plasterki cytryny
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Każdego szparaga owijamy plasterkiem boczku. Układamy na kratce do grillowania. Solimy, pieprzymy, smarujemy
oliwą, układamy plasterki cytryny i zioła. Grillujemy z obydwu stron, aż
boczek się delikatnie przyrumieni.
Komentarze
Prześlij komentarz