Grillowane szparagi z boczkiem

zielone-szparagi-owiniete-boczkiem
 

Pyszny i szybki sposób na przygotowanie szparagów? Według mnie to grillowanie (ja używam grilla gazowego), dosłownie kilka minut na ogniu i gotowe. Tym razem szparagi owinęłam cienkimi plastrami surowego wędzonego boczku. Do tego nieco oliwy z oliwek, żeby szparagowe łebki się nie spaliły, cytryna, świeży tymianek i gotowe.

Grillowane szparagi z boczkiem to idealna letnia przystawka przed konkretami, które się będą na nim grillować później. To pyszny wstęp do letniej uczty na świeżym powietrzu.


Grillowane szparagi z boczkiem

 

Grillowane szparagi z boczkiem 

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:

  • 10 zielonych szparagów
  • 10 plasterków surowego wędzonego boczku
  • plasterki cytryny
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie

Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Każdego szparaga owijamy plasterkiem boczku. Układamy na kratce do grillowania. Solimy, pieprzymy, smarujemy oliwą, układamy plasterki cytryny i zioła. Grillujemy z obydwu stron, aż boczek się delikatnie przyrumieni.

 

 

 


Komentarze