Kanapki z grillowanymi szprotkami
Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na małą przekąskę lub lekką kolację. Tym razem bohaterem dania przygotowanego przeze mnie w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie są szproty. Kanapki z grillowanymi szprotkami przygotowałam z dodatkiem zielonej sałaty i kiszonego ogórka.
Muszę przyznać, że bardzo lubię przygotowywać ryby na grillu. Są mniej kaloryczne, niż te smażone w głębokim tłuszczu i według mnie mają zdecydowanie lepszy smak.
Kanapki z grillowanymi szprotkami |
Mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. Cecha szczególna: szorstka krawędź brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach.
Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone, w sosie, np. warzywno-pomidorowym.
Kanapki z grillowanymi szprotkami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 350 g świeżych szprotek
- 2-3 łyżki oliwy z oliwy
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- świeży tymianek
- kilka kromek chleba (u mnie żytni na zakwasie)
- liście zielonej sałaty
- 2 -3 kiszone ogórki
- piórka czerwonej cebuli
- sok z cytryny
Komentarze
Prześlij komentarz