Szybki dżem z brzoskwiń, rabarbaru i truskawek
Powoli nadchodzi lato, więc małymi krokami wchodzimy w ten czas kiedy na targach i na straganach pojawia się coraz więcej owoców. A to oznacza tylko jedno: będziemy robić przetwory. Dla mnie to taki swego rodzaju coroczny rytuał, po prostu uwielbiam ten czas szykowania różnego rodzaju przetworów. Bardzo też lubię dżemy i konfitury z prostym i sprawdzonym składem. Niech owoce będą w nich głównym bohaterem, a nie jakieś zbędne dodatki.
Tym razem przygotowałam szybki dżem z brzoskwiń, rabarbaru i truskawek. W moim przepisie wykorzystałam cukier żelujący 2:1 Diamant. To idealny produkt dla tych, którzy nie lubią zbyt słodkich przetworów, i ja się właśnie do takich zaliczam. Na jeden kilogram owoców zużyjemy 500 g cukru żelującego, co oznacza, że na dwie porcje owoców przypada jedna porcja cukru. A przy okazji powiem Wam, że ten cukier bardzo nam ułatwia życie przy robieniu przetworów. Nie musimy godzinami stać nad garnkami, ani podgrzewać konfitur i dżemów przez kolejne dni. Przy użyciu cukru żelującego wystarczy dosłownie 20 minut i pyszny dżem czy też konfitura gotowa. Jak zobaczycie w przepisie poniżej zrobienie domowego dżemu z ulubionymi owocami jest banalnie proste. Dodam też, że ma bardzo fajny skład bez konserwantów i zapewnia naszym przetworom idealną konsystencję.
U nas w domu lubimy dżemy z większymi kawałkami owoców, więc ja te których użyłam pokroiłam w większe kawałki. Jeśli natomiast wolicie bardziej jednolite przetwory, pokrójcie owoce na mniejsze cząstki. Zatrzymajmy słoneczne i aromatyczne lato w naszych domowych przetworach.
Szybki dżem z brzoskwiń, rabarbaru i truskawek
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 400 g brzoskwiń
- 400 g truskawek
- 200 g rabarbaru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 500 g cukru żelującego 2:1 Diamant
Wykonanie:
Brzoskwinie kroimy w plasterki, truskawki na ćwiartki, a rabarbar w 2 cm kawałki. Wszystkie składniki wkładamy do szerokiego rondla, dodajemy sok z cytryny i cukier żelujący. Wszystko dokładnie mieszamy.
Podgrzewamy na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy owoce zaczną wrzeć gotujemy je przez 3 minuty.
Gotowy dżem przekładamy do suchych i wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i studzimy do góry nogami.
Akcja żeLOVE LATO i konkurs
Diamant jest specjalistą w swojej dziedzinie i wiele osób chętnie inspiruje się przepisami stworzonymi przez tego producenta. Ciekawe przepisy na konfitury można znaleźć m.in. na stronie zelovelato.pl, na którym oprócz bazy inspiracji znalazł się ciekawy konkurs, w którym Diamant zachęca do kreatywnego dokończenia ŻELOVEGO STORY.
Konkurs będzie miał 3 edycje – każda z nich potrwa ok. 2 tygodni i w każdym z nich należy uzupełnić inny komiks o żelowej miłości. Do wygrania wartościowe bony do wydania w największej sieci elektromarketów w Polsce.
Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału!
Komentarze
Prześlij komentarz