Truskawkowe ciasto na zimno
To jedno z moich ulubionych ciast z truskawkami, dlatego byłam pewna, że przepis już od dawna jest na blogu, a tu taka niespodzianka. Nadrabiam więc szybko zaległości i zostawiam Wam przepis na przepyszne truskawkowe ciasto na zimno. Jest idealne na upały, bo nie trzeba odpalać piekarnika, a poza tym robi się je bardzo szybko i łatwo.
Łapcie przepis, póki jeszcze są nasze pyszne polskie truskawki!
Truskawkowe ciasto na zimno |
Truskawkowe ciasto na zimno
Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia
Proporcje na formę o średnicy 19 cm
Składniki
Spód:
- 210 g ciastek
- 50 g roztopionego masła
Masa:
- 500 g zblendowanych truskawek
- 250 g mascarpone
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
- 6 czubatych łyżeczek żelatyny
Wykonanie
W blenderze miksujemy ciasteczka wraz z masłem.
Dno tortownicy wykładamy folią spożywczą. Wykładamy ciasteczka i dociskamy rękoma, żeby wyrównać. Wkładamy do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz