Ciasto truskawkowa kostka bez pieczenia
Gdy jest sezon na truskawki, to ciasto koniecznie musi się pojawić na Waszych stołach. Po prostu jest obłędne! Ciasto truskawkowa kostka bez pieczenia jest idealne, jako letni deser, bo do jego przygotowania nie musimy uruchamiać piekarnika. Jest nieco czasochłonne, bo składa się z trzech warstw i każda z nich musi stężeć. Jednak jego smak zdecydowanie wynagradza poświęcony mu czas 💓.
Ciasto truskawkowa kostka bez pieczenia
Proporcje na formę 24 x 24 cm
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Masa serowa:
- 500 g białego sera z wiaderka
- 200 g jogurtu greckiego
- 100 g cukru pudru
- 200 g kremówki
- 350 g truskawek
- 6 łyżeczek żelatyny
Masa truskawkowa:
- 800 g truskawek
- 2 galaretki
Masa śmietanowa:
- 350 g kremówki
- 100 g jogurtu
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2,5 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- ok. 250 g herbatników
Wykonanie
Masa serowa
Żelatynę namoczoną w 1/3 szklanki wody bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofalówce. Nie może się zagotować! Mieszamy ją do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Truskawki kroimy w kostkę. Serek, jogurt i cukier puder miksujemy. Kremówkę ubijamy na sztywno.
Do przestudzonej żelatyny
dodajemy 2 łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy, a następnie
powoli dodajemy do pozostałej masy serowej, cały czas miksując. Następnie dodajemy kremówkę i delikatnie mieszamy do połączenia z masą serową. Na koniec dodajemy truskawki i ponownie delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na herbatniki i wkładamy do lodówki, aż masa zastygnie.
Masa truskawkowa
Truskawki blendujemy, przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. Gdy masa będzie gorąca wsypujemy galaretki i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Odlewamy 1/3 szklanki masy, wykorzystamy ją później do warstwy śmietanowej. Odstawiamy do wystygnięcia, wtedy wkładamy do lodówki. Gdy zacznie tężeć przelewamy ją na masę serowa. Chowamy do lodówki, żeby się ścięła. Gdy będzie sztywna układamy na niej warstwę herbatników.
Masa śmietanowa
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody. Po 5 minutach bardzo delikatnie podgrzewamy, mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Jogurt miksujemy z cukrem, po czym wlewamy przestudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z jogurtem. Tężejąca masę przekładamy na herbatniki, wyrównujemy. Cienkim strumyczkiem wylewamy na nią odlaną wcześniej galaretkę truskawkową. Jeśli w międzyczasie stężała, delikatnie ją podgrzewamy. Przy pomocy drewnianego patyczka robimy esy floresy. Formę wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz