Nalewka agrest i czarna porzeczka
Lato to czas domowych nalewek. Bardzo lubię je nastawiać, bo w ogródku mam kilka owocowych krzaczków i drzewek, między innymi różne agresty, porzeczki i wiśnie. Część owoców mrożę na zimę, a część zamykam właśnie w butelkach.
Robiłam już nalewkę z agrestu z imbirem, nalewkę z czerwonej porzeczki i z czarnej porzeczki. Teraz przyszła pora na mały miks, czyli połączenie agrestu i czarnej porzeczki. Bardzo lubię te owoce za ich wspaniały, charakterystyczny smak i zapach i postanowiłam je połączyć.
Powiem Wam, że nalewka agrest i czarna porzeczka wyszła rewelacyjna. Na 100% zagości w moim domowym barku na stałe.
Nalewka agrest i czarna porzeczka |
Nalewka agrest i czarna porzeczka
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 250 g czarnej porzeczki
- 250 g agrestu
- 3 łyżki cukru
- 250 ml spirytusu
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
Wykonanie
Owoce myjemy, usuwamy szypułki, wkładamy do słoja, dodajemy cukier i zalewamy wodą oraz alkoholem.
Owoce trzymamy w słoju przez 30 dni na blacie lub parapecie i mniej więcej raz na dwa dni potrząsamy słoikiem.
Po upływie miesiąca zlewamy płyn do butelki i dokładnie zamykamy. Owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy w słoju na 14 dni.
Owoce często mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Możemy także nieco rozgnieść owoce, żeby puściły więcej soku.
Po tym czasie zlewamy sok i mieszamy go ze zlanym uprzednio alkoholem. Dokładnie mieszamy
i ewentualnie dosładzamy miodem. Odstawiamy na kolejne dwa tygodnie i
wtedy nalewkę filtrujemy, butelkujemy i odstawiamy na kilka miesięcy, aby dojrzała.
Coś czuję, że to musi być pyszne ! Lubię nalewki własnej roboty. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOj tak, to pyszny duet :)
UsuńCzy słoj musi byc zamknięty od samego początku?
OdpowiedzUsuńJa trzymam w zamkniętym
UsuńW opisie jest 1/2 szklanki wody,nie ma podane kiedy ją wlewamy.
OdpowiedzUsuńDziękuję za czujność, już poprawiłam :)
Usuń