Puszyste muffinki z borówkami amerykańskimi

babeczki-z-fioletowymi-owocami


Właśnie zaczął się sezon na borówki amerykańskie.  Moje borówkowe krzaczki, jak co roku szaleją i mają mnóstwo owoców. Bardzo mnie to cieszy, bo to pyszne i zdrowe owoce. Co roku robię z nich oczywiście przetwory, ale część owoców ląduje w deserach i wypiekach.
Dziś zapraszam Was na puszyste muffinki  z borówkami amerykańskimi. Muffiny, jak to muffiny są dziecinnie proste do przygotowania i zajmie Wam to dosłownie kilkanaście minut.


Puszyste muffinki  z borówkami amerykańskimi 

Puszyste muffinki  z borówkami amerykańskimi 

Proporcje na 12 sztuk
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g greckiego jogurtu
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok 120 g borówek amerykańskich

Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki soku z cytryny




Wykonanie

Składniki na babeczki muszą być w temperaturze pokojowej

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym jajku i znowu miksujemy. Dodajemy jogurt, miksujemy. 

W drugiej misce przesiewamy suche składniki. Wsypujemy je partami do masy maślanej, dokładnie wszystko miksując. Na koniec dodajemy borówki i mieszamy je z ciastem.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i łyżką wkładamy ciasto.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce.

Gdy babeczki będą zimne robimy lukier. Mieszamy cukier z sokiem. Gotowym lukrem polewamy muffinki.



Komentarze