Puszyste muffinki z borówkami amerykańskimi
Puszyste muffinki z borówkami amerykańskimi
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 100 g greckiego jogurtu
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok 120 g borówek amerykańskich
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie
Składniki na babeczki muszą być w temperaturze pokojowej
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym jajku i znowu miksujemy. Dodajemy jogurt, miksujemy.
W drugiej misce przesiewamy suche składniki. Wsypujemy je partami do masy maślanej, dokładnie wszystko miksując. Na koniec dodajemy borówki i mieszamy je z ciastem.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i łyżką wkładamy ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce.
Gdy babeczki będą zimne robimy lukier. Mieszamy cukier z sokiem. Gotowym lukrem polewamy muffinki.
Komentarze
Prześlij komentarz